Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama bo predlagal spremembo zakonov o orožju

Deli na:
Obama bo predlagal spremembo zakonov o orožju

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj sporočil, da bo prizadevanja administracije pri iskanju priporočil za preprečevanje pokolov v šolah, kot je bil petkov v Connecticutu, vodil podpredsednik Joseph Biden. Priporočila in predlogi morajo biti pripravljeni do januarja.

Obama, ki se zavzema za prepoved polavtomatskega orožja, je dejal, da je večina lastnikov orožja v ZDA odgovornih, vendar pa več kot 10.000 mrtvih zaradi orožja na leto predstavlja nasilje, ki ga več ne morejo sprejeti kot nekaj običajnega. "Vsega ne bomo preprečili, vendar pa to ni izgovor, da ne bi poskusili," je dejal Obama.

"Tokrat morajo besede voditi k dejanjem," je dejal in poudaril, da so spremembe možne, če bo Washington zmogel le delček poguma, ki so ga v petek pokazali šolarji in učiteljice osnovne šole Sandy Hook v Newtownu, kjer je 20-letni Adam Lanza s polavtomatsko puško pobil 20 otrok in šest žensk. Pred tem je doma ubil tudi svojo mamo, na koncu pa še samega sebe.


Lanza je imel vedenjske motnje in je bil prizadet z avtizmom. Mama je imela doma pravo malo orožarno in sin je, domnevno ker je bil ljubosumen na šolske otroke in ker se je bal napotitve v psihiatrično bolnišnico, izgubil razum in se je odpravil pobijat. Obama je pozval kongres, naj ponovno prepove polavtomatsko orožje ter odpravi zakonsko luknjo, zaradi katere lahko na orožarskih sejmih vsakdo kupi orožje brez preverjanja kriminalne preteklosti.

Obtožbe, da je bil doslej tiho glede razširjenosti orožja v ZDA, je Obama zavrnil, vendar pa je priznal, da je bil pokol v Newtownu budnica za vse. Zato ga opogumlja, da so se razpravi pridružili ljudje z različnimi političnimi opredelitvami. K sodelovanju je povabil tudi največjo lobistično organizacijo orožarske industrije NRA in dejal, da upa, da se bodo malce zazrli sami vase.

Podpredsednik Biden bo skupaj s predstavniki ministrstev za šolstvo, pravosodje, domovinsko varnost in zdravstvo ter drugimi organizacijami in skupinami obravnaval problem orožja, pa tudi duševnega zdravja in nacionalne kulture, ki preveč poveličuje nasilje.