Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

NYT: Cia pomagala dobavljati orožje sirskim upornikom

Deli na:
NYT: Cia pomagala dobavljati orožje sirskim upornikom

Foto: Reuters

Ameriški časnik New York Times je danes poročal, da je ameriška obveščevalna agencija Cia v zadnjih mesecih pomagala arabskim državam in Turčiji pri vojaški pomoči za sirske upornike. Tovrstna pomoč se je v zadnjih mesecih bistveno povečala, navedbe časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Časnik, ki se sklicuje na pogovore z neimenovani predstavniki, s poveljniki sirskih upornikov in na podatke o letalskem prometu, navaja, da so med drugim zabeležili več kot 160 poletov jordanskih, savdskih ali katarskih vojaških transportnih letal. Ta so pristala na letališču Esenboga blizu Anakare ali na drugih turških in jordanskih letališčih.

Ameriški obveščevalci so pomagali arabskim vladam pri nakupu orožja, vključno z večjim nakupom na Hrvaškem. Prav tako so pomagali določiti, kateri vojaški poveljniki in skupine upornikov naj dobijo orožje, še navaja New York Times.

Predstavnik stockholmskega inštituta za mirovne raziskave Sipri Hugh Griffiths je za časnik ocenil, da so na ta način pripeljali okoli 3500 ton vojaške opreme. "Obseg in frekvenca teh poletov nakazujeta, da je šlo za dobro načrtovano in koordinirano vojaško logistično operacijo," je dodal.