feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

NYT: Cia pomagala dobavljati orožje sirskim upornikom

Deli na:
NYT: Cia pomagala dobavljati orožje sirskim upornikom

Foto: Reuters

Ameriški časnik New York Times je danes poročal, da je ameriška obveščevalna agencija Cia v zadnjih mesecih pomagala arabskim državam in Turčiji pri vojaški pomoči za sirske upornike. Tovrstna pomoč se je v zadnjih mesecih bistveno povečala, navedbe časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Časnik, ki se sklicuje na pogovore z neimenovani predstavniki, s poveljniki sirskih upornikov in na podatke o letalskem prometu, navaja, da so med drugim zabeležili več kot 160 poletov jordanskih, savdskih ali katarskih vojaških transportnih letal. Ta so pristala na letališču Esenboga blizu Anakare ali na drugih turških in jordanskih letališčih.

Ameriški obveščevalci so pomagali arabskim vladam pri nakupu orožja, vključno z večjim nakupom na Hrvaškem. Prav tako so pomagali določiti, kateri vojaški poveljniki in skupine upornikov naj dobijo orožje, še navaja New York Times.

Predstavnik stockholmskega inštituta za mirovne raziskave Sipri Hugh Griffiths je za časnik ocenil, da so na ta način pripeljali okoli 3500 ton vojaške opreme. "Obseg in frekvenca teh poletov nakazujeta, da je šlo za dobro načrtovano in koordinirano vojaško logistično operacijo," je dodal.

loading...
Loading...