ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

soraja vučelić Svet24.si

FOTO: Soraja z novim priimkom, novo torbico in ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Svet

NYT: Cia pomagala dobavljati orožje sirskim upornikom

Deli na:
NYT: Cia pomagala dobavljati orožje sirskim upornikom

Foto: Reuters

Ameriški časnik New York Times je danes poročal, da je ameriška obveščevalna agencija Cia v zadnjih mesecih pomagala arabskim državam in Turčiji pri vojaški pomoči za sirske upornike. Tovrstna pomoč se je v zadnjih mesecih bistveno povečala, navedbe časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Časnik, ki se sklicuje na pogovore z neimenovani predstavniki, s poveljniki sirskih upornikov in na podatke o letalskem prometu, navaja, da so med drugim zabeležili več kot 160 poletov jordanskih, savdskih ali katarskih vojaških transportnih letal. Ta so pristala na letališču Esenboga blizu Anakare ali na drugih turških in jordanskih letališčih.

Ameriški obveščevalci so pomagali arabskim vladam pri nakupu orožja, vključno z večjim nakupom na Hrvaškem. Prav tako so pomagali določiti, kateri vojaški poveljniki in skupine upornikov naj dobijo orožje, še navaja New York Times.

Predstavnik stockholmskega inštituta za mirovne raziskave Sipri Hugh Griffiths je za časnik ocenil, da so na ta način pripeljali okoli 3500 ton vojaške opreme. "Obseg in frekvenca teh poletov nakazujeta, da je šlo za dobro načrtovano in koordinirano vojaško logistično operacijo," je dodal.

Loading...