profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasa proti Marsu uspešno izstrelila sondo Maven

Deli na:
Nasa proti Marsu uspešno izstrelila sondo Maven

Foto: Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je včeraj v vesolje izstrelila sondo Maven, ki naj bi v desetih mesecih dosegla Mars. Raziskovalci želijo z njeno pomočjo raziskati zgodovino Marsove atmosfere, poročajo tuje tiskovne agencije.

Raziskovalci verjamejo, da je imel Mars nekoč gostejšo atmosfero in vodo na površini. Maven, ki bo rdeči planet dosegel septembra 2014, naj bi jim pomagal odgovoriti, zakaj se je ozračje spremenilo v življenju manj prijaznega.

Raketa Atlas V 401, ki je Maven ponesla v vesolje, je Zemljo zapustila ob načrtovanem času, ob 13.28 po lokalnem času (19.28 po srednjeevropskem času). Izstrelitev iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potekala brez težav.

11-metrska sonda naj bi krožila okoli Marsa in na večletni misiji zbirala podatke o njegovi atmosferi. Okoli Marsa bo večinoma potovala približno 6000 kilometrov nad njegovo površino, pri tem pa bo petkrat izvedla "globlji spust", v katerem se bo Marsu približala na vsega 125 kilometrov.

Maven bo, ko bo dosegel Mars, postal četrti satelit v orbiti tega planeta. Tam sta še dve Nasini sondi in sonda Evropske vesoljske agencije. Roverja Priložnost (Opportunity) in Radovednost (Curiosity) medtem še naprej raziskujeta površino rdečega planeta.

Nasa želi do leta 2030 na Mars poslati človeško posadko.