mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zloraba sistema: Uslužbenci NSA so vohunili v zasebne namene

Deli na:
Zloraba sistema: Uslužbenci NSA so vohunili v zasebne namene

Foto: Reuters

Potem ko je ameriški žvižgač Edward Snowden pred meseci svetovni javnosti razkril tajne programe nadzora ZDA, na dan prihajajo nove podrobnosti v vohunski aferi. Najnovejši uradni podatki razkrivajo številne primere, ko so uslužbenci ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) vohunili v zasebne namene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eden izmed uslužbencev NSA je med letoma 1998 in 2003 iz zasebnih interesov prisluškoval telefonskim pogovorom več žensk, pojasnjujejo pri NSA. Njegovo početje je odkrila njegova partnerica, moški pa je dal odpoved še preden bi mu izrekli kazen. Prav tako brez kazni jo je odnesel drug uslužbenec, ki je med letoma 2001 in 2003 vohunil za tremi ženskami, navaja dpa.

Po navedbah NSA, ki je tovrstne primere javnosti razkrila v odgovor na vprašanje senatorja Chucka Grassleya, je od leta 2003 prišlo do 12 podobnih primerov, medtem ko v treh primerih še vedno poteka preiskava. Številne kršitve so sicer odkrili z uporabo detektorja laži, nekateri uslužbenci pa so svoje početje sami razkrili.

Javnost je za primere zasebnega vohunjenja uslužbencev NSA izvedela že poleti, nakar je senator Grassley od ameriške agencije za nacionalno varnost zahteval podrobnejša pojasnila, še navaja dpa. Nove podrobnosti o dejavnostih NSA so sicer v javnost prišle tudi v sredo, ko so bili objavljeni dokumenti NSA iz časov hladne vojne. Ti razkrivajo, da je NSA vohunila za ameriško ikono boja za človekove Martinom Luthrom Kingom, boksarjem Mohamedom Alijem, novinarji New York Timesa ter Washington Posta ter ameriškima senatorjema.