sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi venezuelski parlament za pomilostitev političnih zapornikov socialističnega režima

Deli na:
Novi venezuelski parlament za pomilostitev političnih zapornikov socialističnega režima

Foto: Getty Images

Venezuelski parlament, v katerem ima večino opozicija, je v torek sprejel zakon o pomilostitvi političnih zapornikov. Po oceni poznavalcev gre za politični spopad s socialističnim predsednikom Nicolasom Maduro, ki pomilostitvi nasprotuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zakon je temelj za narodno spravo," je po sprejetju zakona dejala pobudnica zakona, poslanka Delsa Solorzano. Kot je še dejala, zakon predvideva "izpustitev okoli 76 političnih zapornikov in pomilostitev za več sto ljudi, ki so jih preganjali ali izgnali zaradi njihovega nasprotovanja levičarski vladi, ki je na oblasti zadnjih 17 let".

Maduro je med razpravo v parlamentu v govoru, ki ga je prenašala televizija, zavzel negativno stališče do zakona. "Lahko ste prepričani, da zakon tukaj ne bo šel skozi. Zakoni, ki prinašajo korist teroristom in kriminalcem, ne bodo obveljali. Ne glede na to, kaj boste naredili," je dejal.

Po oceni pravnih strokovnjakov bo za začetek veljave zakona potrebna pravna bitka. Predsednik lahko zakon pošlje pred vrhovno sodišče, ki naj bi bilo po mnenju kritikov polno Madurovih podpornikov.

Zakon o pomilostitvi političnih zapornikov so v Venezueli sprejeli dve leti po aretaciji opozicijskega voditelja Leopolda Lopeza. Septembra lani so ga zaradi spodbujanja nasilja proti vladi v demonstracijah leta 2014, v katerih je umrlo 43 ljudi, obsodili na 14 let zapora.