pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pomilostil kokainarja, modruje pa o Janši

Deli na:
Pomilostil kokainarja, modruje pa o Janši

Foto: Primož Lavre

Kriminolog Dragan Petrovec obračunava z ustavnimi sodniki, kot član komisije za pomilostitve pa je pri predsedniku Danilu Türku predlagal pomilostitev za preprodajalca kokaina.

Kriminolog dr. Dragan Petrovec z ljubljanske pravne fakultete je v Dnevniku komentiral pravne polemike v zvezi s pravnomočno obsodbo opozicijskega prvaka Janeza Janše, ki so ga zaprli tri tedne pred volitvami. Pri tem je obračunal z več pravnimi strokovnjaki, ki so z ustreznimi argumenti opozorili na spornost sodbe, s cerkvenimi dostojanstveniki, predsednikom države Borutom Pahorjem, ustavnim sodnikom očita celo politično opredeljenost. V Delu je komentiral tudi pobude o pomilostitvi opozicijskega prvaka, ki jim, kot je mogoče razbrati, ni naklonjen. Zlasti slednje je nespodobno, a ne le zaradi tega, ker Janša nikoli ni zaprosil za pomilostitev, ker pričakuje, da bo sodba prej ali slej propadla, ampak ker je Dragan Petrovec kot član komisije za pomilostitve pri prejšnjemu predsedniku Danilu Türku predlagal pomilostitev preprodajalca kokaina Vorena Pavliča oziroma opustitev kazenskega pregona.

Pavliča so v Sloveniji preganjali zaradi več kaznivih dejanj prepovedanega prometa z mamili, poskusa izsiljevanja in izdaje nekritega čeka pred septembrom 2004, ko je doživel hudo prometno nesrečo. Zaradi težkih poškodb je bil nekaj mesecev v bolnišnici, nekaj dni tudi v umetni komi. Zato so na podlagi instituta za sodno medicino iz aprila 2005 in Inštituta za rehabilitacijo iz maja 2006 na novogoriškem tožilstvu in sodišču predlagali pomilostitev oziroma opustitev kazenskega pregona, to je nato po uradni dolžnosti predlagalo še pravosodno ministrstvo. Tako je bil Pavlič kar trikrat pomiloščen: leta 2007 ga je pomilostil predsednik Janez Drnovšek, leta 2011 in 2012 pa predsednik Danilo Türk.



Toda izkazalo se je, da je Pavlič že pred izdajo drugega zdravniškega mnenja čudežno ozdravel. Še več, decembra 2005 je bil vpleten v novo kaznivo dejanje, saj je bil v skupini slovenskih državljanov, ki so jih italijanski orožniki aretirali, ko so tihotapili ukradene avtomobile. Januarja 2008 so ga v Italiji aretirali med preprodajanjem enega kilograma kokaina. Zato je bil leta 2011 na sodišču v Pordenonu obsojen na dvanajst let zapora. Seveda v odsotnosti, kajti medtem je zbežal domov v hrvaško Istro, kjer je že leta 2006 registriral svoje podjetje in si kupil najprej manjšo, nato pa večjo ribiško ladjo. O vsem tem smo podatke našli na spletu, kjer jih omenjene institucije niti niso iskale. Nekateri so bili objavljeni celo v italijanskih medijih.

Ko smo novembra 2012 pri Reporterju ugotavljali, kako je z njegovim zdravjem, je z ladjo odplul proti Dalmaciji, medtem pa je predsednik Türk zatrjeval, da je tako hudo bolan, da ni sposoben sodelovati v kazenskem pregonu. K temu ga je zavedel tudi Dragan Petrovec kot član komisije za pomilostitve, druga dva člana sta bila Zdenka Cerar in Pavel Čelik. Namesto da bi komisija preverila Pavličevo zdravje z obiskom na domu, je kar verjela šest let staremu zdravniškemu izvidu in se zanesla na mnenje sodišča. Zato Petrovec nima razloga za to, da s komerkoli obračunava po medijih, preden ne pomete pred lastnim pragom.