testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi šef evroskupine Nizozemec Jeroen Dijsselbloem

Deli na:
Novi šef evroskupine Nizozemec Jeroen Dijsselbloem

Foto: Reuters

Finančni ministri držav v območju evra so sinoči v Bruslju za novega predsednika evroskupine pričakovano imenovali nizozemskega finančnega ministra Jeroena Dijsselbloema, a v nasprotju s pričakovanji odločitev ni bila soglasna. Za presenečenje je poskrbela Španija, ki Nizozemca ni podprla. Razlogi za zdaj niso znani.

"Res je, Španija imenovanja ni podprla ... Mislim, da to ne bo imelo dramatičnih posledic," je povedal "stari", prvi in doslej edini šef v osemletni zgodovini evroskupine Jean-Claude Juncker.

Sicer pa je Juncker ob predaji štafete poudaril, da je z izbiro svojega naslednika zadovoljen in da ima Dijsselbloem vse lastnosti za to, da postane "odličen" predsednik. Obenem ga je opozoril, da je položaj težek in da terja veliko energije.

Novemu šefu je čestital tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, ki je imel ob tem težave z izgovorjavo njegovega imena, kakor tudi mnogi drugi, ki se bodo morali na to novo ime še navaditi.

Dijsselbloem je v pričakovanju svoje izvolitve ob prihodu na zasedanje poudaril, da bo njegova najpomembnejša naloga nadaljevati prizadevanja za obnovitev zaupanja v evro.

Po izvolitvi pa je k temu dodal, da mora Evropa ostati visoko konkurenčno socialno gospodarstvo, ter izpostavil tri ključne naloge: dokončanje bančne unije, nadaljnje izvajanje fiskalne konsolidacije ter spodbujanje rasti in zaposlovanja.

Nasprotovanje Španije je sicer sprožilo niz vprašanj, na primer ali to ni nezaupnica južnih članic v težavah članicam z najvišjo bonitetno oceno, trojni A, kakršna je Nizozemska.

Dijsselbloem je obžaloval, da ni dobil podpore Španije. Španski minister po njegovih besedah ni pojasnil svoje odločitve, mu je pa na koncu zatrdil, da bo z njim sodeloval v profesionalnem in pozitivnem duhu.

Ob tem se je Nizozemec pridružil stališču Junckerja, ki je poudaril, da ne pristaja na delitve območja evra na jug in sever, na pridne in težavne države. "Z delitvami se ne bomo premaknili naprej," je še dejal Dijsselbloem in dodal, da utrjevanje proračunov ne izključuje solidarnosti.



Dijsselbloem se je tudi zahvalil Junckerju za njegovo veliko predanost na čelu evroskupine in dejal, da mu je v čast biti njegov naslednik. Luksemburški premier je bil po njegovih besedah "izjemen predsednik", ki je evroskupino vodil "z glavo in srcem".

Tudi komisar Rehn je odhajajočemu vodji evroskupine čestital za "izjemno" in "neutrudno" delo ter izpostavil, da je Juncker s svojo duhovitostjo in spretnostjo v najtežjih časih pomagal zgraditi marsikateri most.

Šef evropskih reševalnih mehanizmov EFSF in ESM Klaus Regling, ki je izpostavil, da Junckerja pozna že 20 let, pa je poudaril, da je Luksemburžan zanj "eden največjih Evropejcev našega časa".

Dijsselbloemu je že čestital tudi predsednik Evropskega sveta in predsednik območja evra Herman Van Rompuy, ki je prepričan, da je Nizozemec "prava izbira" in da uživa veliko podpore. Zaželel mu je veliko uspeha in poudaril, da se veseli sodelovanja z njim.

Od Junckerja pa se je Van Rompuy poslovil s temi besedami: "Poznam ga že 25 let. Je najbolj izkušen med vsemi nami. Jean-Claude Juncker si zasluži našo hvaležnost. Ni bil le prvi predsednik evroskupine, temveč jo je tudi vodil v njenem najtežjem obdobju - in to z nasmehom in smislom za humor."

Juncker je že ob prihodu na zadnje zasedanje pod svojo taktirko povedal, da odhaja malce otožen, a da občuti predvsem olajšanje. "Vse ima svoj konec, samo klobasa ima dva," je v svojem značilnem slogu komentiral slovo od evroskupine.

Po koncu novinarske konference Luksemburžan ni želel delati bilance, češ da bo zanjo poskrbel čas, temveč je izrazil "veliko občudovanje in ljubezen do Grčije", Irski in Portugalski pa zaželel uspešno vrnitev na finančne trge.

Na koncu se je Juncker za osemletno sodelovanje zahvalil tudi novinarjem, ki po njegovih besedah opravljajo izjemno delo, in požel velik aplavz.