zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Han: Čufer pri začasnem vodenju gospodarskega ministrstva ni razmišljal o gospodarski rasti

Deli na:
Han: Čufer pri začasnem vodenju gospodarskega ministrstva ni razmišljal o gospodarski rasti

Foto: Arhiv Reporterja

Nova ministra za gospodarstvo in zdravstvo morata imeti politično moč v vladi, pravi vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovem mnenju se je začasno ministrovanje pokazalo za slabo potezo vlade, zlasti pri gospodarstvu, saj da je finančni minister Uroš Čufer svoje delo nadaljeval v stilu finančne konsolidacije in ni razmišljal o gospodarski rasti.

Kot je na današnjem informativnem pogovoru z novinarji poudaril Han, ministra za gospodarstvo in za zdravstvo, ki ju bodo poslanci predvidoma potrdili v ponedeljek, ne smeta biti le številki za dviganje rok v vladi in morata prebuditi oba zelo pomembna resorja.

Gospodarski resor je po njegovih besedah "speča trnuljčica", okoli katere se razrašča plevel. Han upa, da bo najverjetnejši novi minister Metod Dragonja ta "plevel čim prej posekal in posadil seme gospodarske rasti". V SD od Dragonje pričakujejo veliko. Z njim so se poslanci te stranke sestali v četrtek in menijo, da se v gospodarstvu pod njegovim vodenjem obeta neka nova smer, ko "ne bo vse podrejeno finančni konsolidaciji in reševanju bank, ampak bodo nekatere aktivnosti namenjene predvsem sanaciji gospodarstva". Pomembno pa je, da bo Dragonja dovolj politično močan in da ne bo vsa politična moč osredotočena na Čuferju in njegovih idejah, je dodal Han.

Za SD je pomembno tudi to, da Dragonja razmišlja o skladu podrejenega kapitala, po drugi strani pa je vodja poslancev SD za politično nepremišljeno označil Dragonjevo izjavo, da bo število zaposlenih na ministrstvu zmanjšal za 30 odstotkov. V stranki namreč ne pristajajo na politiko enostranskih napovedi posegov v javni sektor.


Kljub začetnim pomislekom glede najverjetnejše nove ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza so se poslanci SD po Hanovih besedah v četrtek sestali tudi z njo. Ob tem je Han izpostavil, da je zanje pomembno zlasti to, da se zdravstvenemu resorju postavi resnično ogledalo. Pojasnil je tudi, da v drugi največji vladni stranki so in bodo vztrajali pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter preoblikovanju osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Po njegovih besedah namreč ne pristajajo na to, da bodo nekatere zdravstvene zavarovalnice na ljudeh delale dobičke. Han je izrazil upanje, da bo Trop Skazi uspelo urediti to področje, kar da jim je tudi zagotovila. V SD so si sicer to želeli zapisati v novo koalicijsko pogodbo, a se niso uspeli uskladiti z DL.

Z novo koalicijsko pogodbo so v SD delno zadovoljni. Vidijo jo kot nek kompas, ki koaliciji kaže smer, zemljevid pa bodo zakoni, je pristavil Han. V SD se zavedajo, da so le eden od partnerjev in da vseh svojih vrednot oz. pogledov ne bodo mogli nikoli uveljaviti. A pri uresničevanju koalicijske pogodbe ne sme biti izgovor to, da je do konca mandata le še leto in pol, je ocenil Han. "To je poceni izgovor in če v tej državi želimo storiti korake naprej, je treba zavihati rokave. Upam, da nam bo uspelo," je še povedal. Kot je menil, imajo sicer nekatere stranke v tem trenutku "kar hude notranje težave", a upa, da jih bodo znale rešiti. Zagotovil pa je, da je v SD vzdušje dobro.

Delovanje največje opozicijske stranke SDS je Han označil za "razdiralno politiko čedalje bolj osamele stranke". Slovenija se namreč ukvarja z gospodarskimi in finančnimi težavami, v teh dneh tudi s posledicami vremenske ujme, pravi Han. Agenda SDS pa ne povezuje in še manj odgovarja na te težave, je poudaril.

O zakonu o Slovenskem državnem holdingu je Han dejal, da so v sklepni fazi usklajevanj in da se v SD zavzemajo za to, da bi bili v nadzornem svetu tudi predstavniki delavcev oz. sindikatov. V zvezi s fiskalnim pravilom pa se v SD zavzemajo za ustanovitev neodvisnega fiskalnega sveta, a bo več podrobnosti znanih po pogovorih, ki so s premierko Alenko Bratušek predvideni prihodnji teden.