900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ciprski finančni minister se iz Rusije vrača s košarico - pomoči ne bo

Deli na:
Ciprski finančni minister se iz Rusije vrača s košarico - pomoči ne bo

Foto: Reuters

Ciprski finančni minister Mihalis Saris je po dveh dneh pogovorov zaključil obisk v Moskvi in se vrača domov, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal diplomatski vir. Ali je minister dobil tudi kako pomoč Rusije za reševanje finančne težave Cipra, vir ni povedal.

Kot je v četrtek poročala ciprska tiskovna agencija CNA, naj bi ruska stran Sarisu sporočila, da je edino, kar lahko naredijo, podaljšanje sedanjega posojila v višini 2,5 milijarde evrov. Moskva je omenjeno petletno posojilo leta 2011 že podaljšala.

Podaljšanje odplačevanja posojila naj bi bila ena glavnih želja Sarisove misije v Rusiji, od koder prihaja najmanj tretjina, če ne celo polovica vseh depozitov v ciprskih bankah. Kot je dejal, njegova pot v Rusijo ni bila namenjena iskanju novih posojil. Je pa napovedal, da bo Rusiji ponudil deleže v ciprskih bankah in energetskih podjetjih.

A kot je dejal ruski finančni minister Siluanov, ruski vlagatelji niso zainteresirani za predloge, ki jih je Saris predstavil, da bi Ciper dobil nujno potrebna sredstva za sanacijo dolgov. "Naši investitorji so preučili to ponudbo, a niso pokazali interesa," je pojasnil Siluanov, kot poroča AFP.

Saris je napovedoval tudi, da bo v Moskvi toliko časa, dokler ne bo dosegel dogovora. Zdaj je pot zaključil. Se je pa o vsebini pogovorov v četrtek zvečer po telefonu iz Moskve pogovarjal tudi s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom.

Ciprski parlament bo predvidoma ob 9. uri po srednjeevropskem času začel razpravo o t.i. načrtu B, potem ko so poslanci v začetku tedna zavrnili dogovor s trojko (EU, ECB in IMF), ki je predvideval tudi obdavčitev bančnih vlog. Zdaj naj bi odločali o vzpostavitvi posebnega solidarnostnega sklada in ukrepih za nujno omejitev kapitalskih tokov. Načrtujejo tudi celovito sanacijo problematičnih bank.

Podrobnosti "načrta B" javno niso znane, a glede na zahteve iz Bruslja bodo morali na Cipru v zameno za deset milijard evrov pomoči tako ali drugače še vedno zbrati 5,8 milijarde evrov.

Odločitev parlamenta naj bi padla še danes. Dogovor s trojko posojilodajalcev mora Ciper doseči najkasneje do ponedeljka, sicer bo otoška država ostala brez izredne likvidnostne pomoči ECB njenim bankam, so v četrtek zagrozili v Frankfurtu. To bi najverjetneje vodilo v dokončen propad ciprskega bančnega sistema.

V četrtek zvečer so o Cipru na izredni telekonferenci razpravljali tudi finančni ministri evroskupine in se odločili, da so pripravljeni sodelovati z Nikozijo pri novih načrtih za rešitev ciprskega bančnega sektorja.

Ko bo Nikozija v Bruselj posredovala svoj predlog, ga bo najprej analizirala trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad). Nato bo evroskupina "pripravljena nadaljevati pogajanja o programu prestrukturiranja", a ob spoštovanju že pred tem s strani evroskupine opredeljenih parametrov, je še sporočil vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Obenem je ponovil stališče evroskupine, da je treba v celoti zavarovati depozite do 100.000 evrov.