Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Novi kitajski zakon: obiskovanje staršev je obvezno

Deli na:
Novi kitajski zakon: obiskovanje staršev je obvezno

Sodišče na Kitajskem je neki ženski na podlagi novega zakona o obiskovanju starejših sorodnikov že odredilo, da mora svojo ostarelo mater obiskovati vsaj enkrat na dva meseca. Sodišče je primer tožbe 77-letne starke proti svoji hčeri in njenemu soprogu obravnavalo v ponedeljek, na isti dan, ko je novi zakon začel veljati.

Par iz vzhodne province Jiangsu, ki že dlje časa ni obiskal matere, bo v skladu z odločitvijo sodišča moral k njej na obisk najmanj vsaka dva meseca in na vsaj dva državna praznika. Če tega ne bosta storila, bosta morala plačati odškodnino, poročanje lokalnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko, ki se sooča s hitrim staranjem prebivalstva, so v zadnjem času pretresla poročila o zanemarjanju ali slabem ravnanju s starejšimi osebami. Vlada se je zato odločila, da sprejme zakon, ki od otrok zahteva, da obiskujejo svoje starše.

Zakon določa, da morajo družinski člani svoje sorodnike, ki so starejši od 60 let, obiskovati "pogosto", a določila ne definira natančno. Številni so tako izražali zaskrbljenost, da bo zakon težko uveljavljati, do njega niso prizanesljivi nit kitajski uporabniki spleta. Eden od njih ga je označil za "žalitev naroda".

Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada je na Kitajskem 14 odstotkov oz. 194 milijonov ljudi starejših od 60 let.