pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova Zelandija želi izbrisati Veliko Britanijo s svoje zastave

Deli na:
Nova Zelandija želi izbrisati Veliko Britanijo s svoje zastave

Foto: Reuters

Novozelandski premier John Key je po uspehu njegove desne sredine na sobotnih parlamentarnih volitvah danes napovedal referendum o izbrisu Velike Britanije z novozelandske zastave. Kot je dejal, je že skrajni čas, da se britansko zastavo, ki da simbolizira kolonizatorja, odstrani z njihove zastave.

Na sedanji novozelandski zastavi je na temnomodrem ozadju v kotu zastava Velike Britanije, t. i. Union Jack, poleg pa so še štiri zvezde. Prvič so jo uporabili leta 1869, uradno pa sprejeli leta 1902.

Kot je v radijskem pogovoru danes povedal Key, si referenduma o zastavi želi že v prihodnjem letu. Premier je že v preteklosti izrazil naklonjenost temu, da bi dobili novo zastavo, na kateri bi na črni podlagi upodobili srebrno praprot.

Gre za simbol, ki je dobro poznan ljubiteljem rugbyja, saj ga uporablja legendarna ekipa v tem športu All Blacks.

Tisti, ki so sedanji zastavi naklonjeni, poudarjajo, da so v njen bran umrli številni Novozelandci, njena sprememba pa bi oskrunila spomin nanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Zagovorniki spremembe pa menijo, da je zastava preveč podobna zastavam drugih nekdanjih britanskih kolonij, kot je na primer Avstralija.

Za razliko od želje po spremembi zastave je Key v preteklosti večkrat poudaril, da nima nobenega namena Nove Zelandije spremeniti v republiko. Britanska kraljica Elizabeta II. na Novi Zelandiji ni sporna in jo prebivalci cenijo.

A kolonialni časi so po mnenju premierja minili. Kdaj točno se je to zgodilo, sicer ni povsem jasno, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nova Zelandija namreč nima določenega datuma neodvisnosti. Država je popkovino od nekdanje domovine rezala vse od sredine 19. stoletja. Leta 1920 se je kot suverena država pridružila Društvu narodov, predhodniku Združenih narodov.