pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Norveška že šestič zapored najuspešnejša država na svetu

Deli na:
Norveška že šestič zapored najuspešnejša država na svetu

Foto: Arhiv Reporterja

Norveška je glede na indeks uspešnosti že šesto leto zapored najuspešnejša država na svetu. Med 30 najuspešnejšimi prevladujejo evropske države, Slovenija pa se je med 142 državami uvrstila na 24. mesto, kaže indeks, ki ga izračunava londonski inštitut Legatum.

Norveška je najuspešnejša država na svetu po indeksu, ki zajema različna področja - gospodarstvo, podjetništvo in priložnosti, upravljanje, izobraževanje, zdravje, varnost, osebna svoboda in socialni kapital.

Slovenija že tretje leto zapored vztraja na 24. mestu, medtem ko je bila leta 2011 na 22. mestu, leta 2010 pa na 21. Najbolje se je odrezala v kategorijah izobraževanje in varnost, v katerih zaseda 12. mesto, najslabše pa pri gospodarstvu, kjer je 63. Pri osebni svobodi je na 24. mestu, v kategorijah podjetništvo in priložnosti ter zdravje 25., pri socialnem kapitalu na 30. in pri upravljanju na 34. mestu.

Na drugo mesto najuspešnejših držav sveta se je uvrstila Švica, na tretje pa se je z lanskega petega povzpela Nova Zelandija. Skoraj dve tretjini najuspešnejših 30 držav je evropskih držav, od tega jih je 16 članic Evropske unije.

Najslabše uvrščena evropska država je Rusija, ki je padla za sedem mest na 68. mesto. Za padec je kriv slab rezultat na področjih upravljanje (113.) in osebna svoboda (124.).



Tudi ZDA, kot opozarja inštitut, ne veljajo več za "deželo svobodnih". Pri osebni svobodi so se uvrstile na 21. mesto in zaostale med drugim za Urugvajem in Kostariko.

Na dnu lestvice je Srednjeafriška republika, ki se je najslabše odrezala v kategoriji podjetništvo in priložnosti, pri zdravju pa se je uvrstila na predzadnje mesto.

Med desetimi najmanj uspešnimi je devet držav Podsaharske Afrike. V kategoriji zdravje se je najslabše odrezala Sierra Leone, ki jo je močno prizadela epidemija ebole.

"Zdravstveni sistemi v večini držav v regiji so nerazviti in slabo pripravljeni na soočenje z resnimi grožnjami javnemu zdravju, kot je nedavni izbruh ebole v zahodni Afriki," opozarja inštitut.