ana-tavčar-pirkovič Dobra karma

Na najbolj žaljive kritike televizijska ...

2_manca špik Svet24.si

Manca Špik zaradi hčerke obiskuje psihoterapevta

karl erjavec pl1 Reporter.si

Rešitelj s političnega smetišča: Odpisani Karl...

prodajalec kostanjev, maroni, zurich Svet24.si

Konec oktobra podobno kot v Sloveniji! Toda Švica...

20180521-00861791 Necenzurirano

Kaj je igra Karla Erjavca? In zakaj se Janša boji...

Nataša Gavranić Njena.si

Voditeljica športa se poslavlja z malih ekranov

ljubezen-po-domače Njena.si

Ljubezen po domače: Jožica pred kamere s posebno...

Magazin

Slovenski skakalci samozavestno na novoletno turnejo

Deli na:
Slovenski skakalci samozavestno na novoletno turnejo

Foto: Reuters

Za slovenskimi skakalci je eden najuspešnejših uvodov v zimo. Zadnji uspeh so slovenski orli poželi konec tedna v Engelbergu, popotnica z zadnje tekme pred novoletno turnejo pa je četverica med najboljšo petnajsterico, kar pet slovenskih skakalcev pa je trenutno v skupnem seštevku svetovnega pokala uvrščenih med najboljših 20.

Razlogov za dobro voljo je še več. Zavod Planica je slovenskim skakalcem pod Poncami za trening pripravil prepotrebno 90-metrsko skakalnico, vodja odbora za skoke Ljubo Jasnič pa je na danes v Planici razkril, da je tudi skakalnica v Kranju zdaj tako daleč, da bo omogočala treninge pod reflektorji. Tik pred novim letom pa so nordijske discipline slovenskega smučanja spet dobile novega sponzorja - Telekom Slovenije.

Selektor Goran Janus je po tekmah v Švici izbral šesterico, ki bo Slovenijo zastopala na turneji. Iz ekipe je izpadel Jurij Tepeš, ki se bo pripravljal na polete na prenovljeni skakalnici v Kulmu, na turneji pa bodo nastopili Peter Prevc, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Matjaž Pungerta, Anže Lanišek in Nejc Dežman.

Z izidi Janus svojih varovancev noče obremenjevati. Kot cilj na turneji si je postavil eno uvrstitev do 10. in eno do 15. mesta, kar glede na letošnje dosežke ni visoko postavljena letvica. Sam zadevo vidi drugače: "Cilji niso nizki. Vemo, kako izenačena je konkurenca."

Tega se zavedajo tudi skakalci, ki poudarjajo, da si na vsaki od tekem želijo po dva dobra skoka, potem bodo izidi prišli sami od sebe, seveda pa novoletna turneja s tekmami na izpadanje skriva tudi pasti in skupna uvrstitev se hitro lahko pokvari.

Junak zadnjega konca tedna Jernej Damjan je previden z napovedmi. "Na skakalnici gre, kot si želim. A to je bil le en vikend. Do konca jih je še veliko in upam, da bo takih čim več. A vrh je tako zgoščen, da na tekmah lahko zmaga prav vsak skakalcev, ki skače med prvih 15. Jaz na tekmo odhajam s posameznimi izzivi na vsaki tekmi posebej. Želja pa je, da izboljšam svojo najboljšo uvrstitev, za katero mislim, da je 18. mesto."

Prvi slovenski skakalec zadnjih sezon Peter Prevc pa pred odhodom na turnejo o ciljih odgovarja: "Z dobrimi skoki lahko povsod posežem po najboljših mestih." Ob tem je dodal, da je bilo morda celo dobro, da se je v Engelbergu odrezal nekaj slabše, saj bo tako našel dodatno motivacijo. Za samo novoletno turnejo pa pravi: "Ciljev si nisem postavil, a izziv je dobro skakati. Lahko imaš tudi malo nesreče in kot šesti poraženec v paru izpadeš iz finale. Upam, da bom skakal s čim manj napakami, kar je moj cilj za celo sezono. Ponavadi je tako, da se dobro izide, če dobro skačeš."

Vsi se zavedajo, da gre za tekme izredno prestižnega značaja, ki so tudi bolj v središču pozornosti, kot sicer. Prav zato bo prišel prav dodaten dan odmora, saj se letošnje tekmovanje začne dan prej, kot sicer.

Loading...