bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nominacije za zlate globuse: Spielbergovemu Lincolnu sedem nominacij

Deli na:
Nominacije za zlate globuse: Spielbergovemu Lincolnu sedem nominacij

Foto: Reuters

Največ nominacij za nagrade Združenja tujih dopisnikov Hollywooda zlati globus je prejela zgodovinska drama Stevena Spielberga o ameriškemu predsedniku Abrahamu Lincolnu. Film Lincoln si je prislužil sedem nominacij, sledita mu Misija Argo v režiji Bena Afflecka ter najnovejši film Quentina Tarantina Django brez okovov s po petimi nominacijami.

Film Lincoln se bo potegoval še za zlati globus za režijo, glavni igralec Daniel Day Lewis je nominiran za igro, za globus za stransko žensko vlogo se bo potegovala Sally Field, za stransko moško vlogo pa Tommy Lee Jones.

Zgodba o eni redkih uspešnih obveščevalnih operacijah ameriške agencije Cia Misija Argo je tako kot akcijskih film Django brez okovov prejela pet nominacij.

Film Misija Argo opisuje reševanje ameriških diplomatov iz Irana po islamski revoluciji, Affleck pa igra agenta Cie, ki jih odpelje iz države s pretvezo, da so kanadska filmska ekipa.

Zgodba o nekdanjem sužnju, ki se prelevi v morilskega lovca na glave Django brez okovov, je bila v ZDA deležna številnih kritik, zaradi rasističnih izrazov, Jamie Foxx pa je ostal brez nominacije za najboljšega igralca.

Nominacije za glavno vlogo so poleg Afflecka in Day Lewisa prejeli še John Hawkes, ki v filmu Seanse igra bolnika z otroško paralizo, Denzel Washington, kot pijani pilot v filmu "Flight", Anthony Hopkins, ki je upodobil slavnega režiserja Hitchcocka, Joaquin Phoenix, kot mornariški veteran pod vplivom kultnega vodje v filmu Gospodar in Richard Gere, ki v filmu "Arbitrage" igra prevarantskega finančnika.

V igri za najboljši dramski film so še Ang Leejeva zgodba o brodolomu Pijevo življenje ter film o lovu na voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna "Zero Dark Thirty" režiserke Kathryn Bigelow.


Nominacije za režijo so dobili le ustvarjalci dramskih filmov. Poleg Spielberga (Lincoln), Tarantina (Django brez okovov) in Afflecka (Misija Argo) tudi Bigelowa ("Zero Dark Thirty").

Zlate globuse podeljujejo tudi v kategoriji najboljših glasbenih filmov ali komedij. Za nagrade se bodo januarja potegovali film o britanskih upokojencih Eksotični hotel Marigold, muzikal po povesti Victorja Hugoja Nesrečniki, zgodba o prvi ljubezni "Moonrise Kingdom" ter romanci Muharjenje v Jemnu in "Silver Linings Playbook".

Jessica Chastain, ki igra agentko Cie v lovu za bin Ladnom, si je prislužila nominacijo za najboljšo dramsko igralko ("Zero Dark Thirty"), poleg nje pa še Marion Cotillard v vlogi biologinje ("Rust and Bone"), Helen Mirren za vlogo Hitchcockove soproge, Naomi Watts v vlogi žrtve cunamija (Nemogoče) in Rachel Weisz, ki igra žensko v prepovedani ljubezni ("The Deep Blue Sea").

V kategorij najboljših igralk komedije ali glasbenega filma so nominacije dobile Emily Blunt (Muharjenje v Jemnu), Judi Dench (Eksotični hotel Marigold), Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), Maggie Smith ("Quartet") ter Meryl Streep (Kako začiniti zakon).

Za najboljšo moško vlogo v tej kategoriji pa so nominirani: Jack Black ("Bernie"), Bradley Cooper ("Silver Linings Playbook"), Hugh Jackman (Nesrečniki), Ewan McGregor (Muharjenje v Jemnu) ter Bill Murray ("Hyde Park on Hudson").

Nominacije za najboljši tuji film so prejeli: "Amour" (Avstrija), "En Kongelig Affaere" (Danska), "Rust & Bone" (Francija), "The Intouchables" (Francija) in "Kon-Tiki" (Norveška).

Zlate globuse bodo podelili v Los Angelesu 13. januarja. Slovesnost bosta v neposrednem prenosu televizije NBC vodili igralki komedijantki Tina Fey in Amy Pohler.