oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Misijonar Opeka bo predlagan za Nobelovo nagrado za mir

Deli na:
Misijonar Opeka bo predlagan za Nobelovo nagrado za mir

»Med drugim delom trenutno končujem tudi nominacijo za Nobelovo nagrado za mir za Petra Opeko. Skušam pridobiti čim več kvalificiranih podpornikov. Na tisoče ljudi je rešil životarjenja na smetiščih in jim dal dostojno in aktivno življenje. Prepričan sem, da si njegovo izjemno humanitarno delo na Madagaskarju zasluži tako priznanje,« nam je že po intervjuju dejal Lojze Peterle, evropski poslanec, član politične skupine Evropske ljudske stranke. Nominacija za misijonarja Pedra Opeko bo v Oslo poslana še pred 1. februarjem, ko poteče rok za oddajo.

Nominacijo – pripravil jo je tudi v sodelovanju z zunanjim ministrstvom oziroma slovensko diplomatsko mrežo – bo Peterle predstavil v petek v Ljubljani. To ni prva nominacija, saj so jo pred leti podali v Franciji, Madagaskar je bil francoska kolonija. Po nekaterih ocenah naj bi imel predlog dobre možnosti za uspeh. Še toliko bolj, ker je nagrado za mir lani prejela Evropska unija, po nenapisanem pravilu pa imajo zato pri odboru letos več možnosti nominacije za posameznike, ki so se s človekoljubnim delom izkazali bolj neposredno.

Pedro Opeka se je rodil leta 1948 slovenskim staršem v Buenos Airesu. Njegov oče se je čudežno rešil iz množičnega morišča v Brnici pri Hrastniku, kjer so partizani pobili oziroma zmetali v rudniške rove približno 5.000 ujetnikov. Po mašniškem posvečenju je leta 1976 odšel na Madagaskar, kjer vse do danes posveča življenje najrevnejšim in najranljivejšim. Uspelo mu je povezati smetiščarje, jim vrniti samospoštovanje, zanje je našel delo, jim pomagal delo sprejeti in začel z njimi graditi stanovanja, vasi, šole, športne dvorane, cerkve.

Karizmatični misijonar je več kot 23.000 brezdomcev skupaj s sodelavci v gibanju Akamasoa pripeljal v novo življenje s šolami, zdravstveno oskrbo, lastnimi domovi in zaposlitvami. Spopad z revščino, zmernost v porabi in varovanje okolja, vzpostavljajo Pedra Opeko za svetovni zgled pri reševanju največjih problemov. Leta 2010 je ministrstvo za zunanje zadeve finančno podprlo projekt oskrbe otrok s smetišča s hrano v centru Akamasoa, ki ga izvedlo Misijonsko središče Slovenije. Namen projekta je bil omogočiti revnim otrokom en topel obrok hrane na dan. Misijonsko središče Slovenije še vedno vodi zbiranje sredstev za akcijo Pedro Opeka – akcija obrok riža na dan – vsak dan.

Norveški Nobelov odbor je za Nobelovo nagrado za mir lani prejel 231 predlogov – 188 posameznikov in 43 organizacij. Dobila jo je EU, med predlaganimi pa so bili tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in ameriški vojak Bradley Manning. Ime nagrajenca Nobelove nagrade za mir bo znano v začetku oktobra, ugledna nagrada pa bo kot vsakič podeljena 10. decembra.