Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Noč pred oskarji slavil Silver Linings Playbook

Deli na:
Noč pred oskarji slavil Silver Linings Playbook

Foto: Reuters

Film Silver Linings Playbook je zmagovalec podelitve nagrad za najboljše neodvisne filme Independent Spirit Award. Film si je le dan pred podelitvijo oskarjev prislužil štiri kipce - za najboljši film, režijo, scenarij in za najboljšo žensko glavno igralko. Slednjega je domov odnesla Jennifer Lawrence.

Sicer pa je med prejemniki nagrad po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi film v francoskem jeziku Ljubezen režiserja in scenarista Michaela Hanekeja. Ta je prejel nagrado za najboljši mednarodni film. Kritiki sicer pravijo, da se avstrijski režiser tudi iz podelitve oskarjev zelo verjetno ne bo odpravil praznih rok.

Nagrade Independent Spirit pa so dale še več drugih zmagovalcev. Nagrado za najboljšo glavno moško vlogo je prejel John Hawkes, ki nastopa v filmu Seanse. V njem upodablja tetraplegika, pesnika in novinarja Marka O'Briena. Hawkes je ob prejemu nagrade izrazil upanje, da bo film pomagal spremeniti dojemanje invalidnih oseb.

Za isti film je bila nagrajena Helen Hunt, ki je bila razglašena za najboljšo stransko igralko. Matthew McConaughey pa je za vlogo v filmu Vroči Mike prejel nagrado za najboljšega stranskega igralca. V svojem nagovoru je med drugim izpostavil prav posebne razmere, ki vladajo pri nastajanju neodvisnega filma. "Sila, ki jo črpaš iz dejstva, da nimaš dovolj denarja in ne dovolj časa, to ljubim pri neodvisnih filmih," je poudaril po poročanju britanskega BBC.

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo sicer nocoj že 85. podelila filmske nagrade oskar. Med letošnjimi nominiranci za najboljši film prevladujejo dela z zgodovinsko tematiko, na čelu z Lincolnom v režiji Stevena Spielberga. Podelitev nagrad v hollywoodskem gledališču Dolby bo vodil komik Seth MacFarlane.