ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Svet

Zlati lev za najboljši film Benetk korejski Pieti

Deli na:
Zlati lev za najboljši film Benetk korejski Pieti

Foto: Reuters

Zlatega leva za najboljši film je na včerajšnji podelitvi nagrad na 69. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah dobil južnokorejski režiser Kim Ki-duk za film Pieta. Naslov filma je navdihnila Michelangelova skulptura Marije z Jezusom v naročju. O zmagovalcu je odločila žirija, ki ji je predsedoval ameriški režiser in producent Michael Mann.

Glavni lik Kim Ki-dukovega filma je brutalni izterjevalec dolgov, osamljeni mladenič, ki denar terja od dolžnikov na skrajno grobe načine. Nekega dne se v njegovem stanovanju pojavi ženska, ki mu reče, da je njegova mama in ga prosi, naj ji odpusti, ker ga je kot otroka zapustila. Ponudi se mu, da bi mu pospravljala in kuhala, vendar jo on nažene, sčasoma pa začuti potrebo po bližini in jo sprejme v svoj dom. On opusti svoje delo, ko njo ugrabijo, pa med svojimi žrtvami išče maščevalca.

Kim Ki-duk v filmu tematizira pohlep po denarju in se loteva vprašanj morale, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Srebrnega leva za režijo je prejel Paul Thomas Anderson za film "The Master" (Učitelj), nagrado za najboljšo moško vlogo pa sta si za igro v Andersonovem filmu razdelila Philip Seymour Hoffman in Joaquin Phoenix. Zgodbo filma so navdihnili začetki scientološke cerkve in njen ustanovitelj Ron Hubbard. Tega je upodobil Philip Seymour Hofman, Phoenix je nastopil v vlogi učenca. Film je bil poleg Kim Ki-dukovega filma Pieta glavni favorit kritikov za zlatega leva.


Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Hadas Yaron za film "Fill the Void" (Zapolniti praznino). V filmu je režiserka Rama Burshtein prikazala usodo mladega dekleta, ki ji po tradicionalnem judovskem izročilu po dopolnjenem 18. letu starši izberejo ženina.

Posebno nagrado žirije si je prislužil film "Paradies" (Raj), ki ga podpisuje avstrijski režiser Ulrich Seidl. Seidl se je v njem odkrito kritično lotil Cerkve v Avstriji. Film pripoveduje o fanatično verni gospodinji, ki po Dunaju prepričuje ljudi, naj prestopijo med kristjane, ki se ji v hišo vseli bivši mož, musliman na invalidskem vozičku.

Za scenarij je bil nagrajen francoski režiser in scenarist Olivier Assayas za film "Apres Mai" (Nekaj je v zraku). Film se vrača v 70. leta minulega stoletja, ko se je revolucionarno študentsko gibanje moralo odločiti, v katero smer bo zapeljalo svoje idealistične nazore.

Lani je zlatega leva za najboljši film prejel ruski režiser Aleksander Sokurov za Fausta.

Loading...