profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nič ne bo z zgodovinskim srečanjem: Trump odpovedal vrh s Kimom

Deli na:
Nič ne bo z zgodovinskim srečanjem: Trump odpovedal vrh s Kimom

"Kim" in "Trump" na olimpijskih igrah v Pjongčangu - Foto: ARHIV

Ameriški predsednik Donald Trump je svetovno javnost presenetil z odpovedjo srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. V pismu mu je sporočil, da njunega srečanja v Singapurju, predvidenega za 12. junij, ne bo. Kot razlog je navedel "jezo" in "sovražnost" v zadnjih izjavah severnokorejskega režima.

"Žal se mi na podlagi hude jeze in odprte sovražnosti v vaših zadnjih izjavah v tem trenutku ne zdi primerno, da bi imela srečanje," je zapisal v pismu, ki ga je objavila Bela hiša.

"Svet, predvsem pa Severna Koreja, je z odpovedjo srečanja zamudil veliko priložnost za trajen mir ter velik napredek in blaginjo," je še zapisal. Ta zamujena priložnost pa po njegovih besedah predstavlja žalosten trenutek.

V pismu, ki ga je na Twitterju objavila tiskovna agencija Associated Press, je pozval Kima, naj mu piše ali ga pokliče, če si premisli. "Čutil sem, da je med nama nastal čudovit dialog. Konec koncev pa je samo dialog tisti, ki šteje," je poudaril.

"Omenjate vaše jedrsko orožje, vendar je naše tako masivno in močno, da molim k Bogu, da ga ne bi bilo treba nikoli uporabiti," je še poudaril.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je medtem pojasnil, da je bilo srečanje odpovedano, ker ni bilo pogojev za pozitiven rezultat. V zadnjih dneh priprav "nismo prejeli nobenega odgovora na naše zahteve", je pojasnil.

Namestnica severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui je pred tem sporočila, da Severna Koreja ne bo "niti prosjačila ZDA za dialog niti se ne bo trudila s prepričevanjem, če nočejo sesti z nami za mizo". Če bodo ZDA nadaljevale z "nezakonitim in nezaslišanim ravnanjem", bo vodstvu države predlagala ponoven razmislek o vrhu, je navedla.

"Ali se bodo ZDA z nami srečale v konferenčni sobi ali v jedrskem spopadu, je popolnoma odvisno od odločitve in ravnanja ZDA," je sporočila.

Kritična je bila tudi do ameriškega podpredsednika Mikea Pencea zaradi njegovih izjav v pogovoru za televizijo Fox News v ponedeljek. Opisala ga je kot "nevednega in neumnega".

Pence je med drugim posvaril Kima, da bi bil poskus izigravanja Trumpa velika napaka. Dejal je tudi, da bi lahko Severna Koreja "končala kot Libija, če Kim Jong-un ne bo sklenil dogovora".

Globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov je v Ženevi izrazil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je vse strani pozval, naj nadaljujejo dialog, da najdejo pot do miroljubne denuklearizacije Korejskega polotoka, ki jo bo mogoče potrditi.



Guterres je še pred novico o odpovedi vrha med Trumpom in Kimom pozdravil poročilo o zaprtju jedrskega poligona Severne Koreje, vendar izrazil obžalovanje, da niso spustili zraven mednarodnih jedrskih strokovnjakov.

Severna Koreja je namreč uničila poligon za jedrske poskuse na severovzhodu države. Šlo naj bi za gesto dobre volje pred zdaj odpovedanim vrhom med ZDA in Severno Korejo.

Režim v Pjongjangu je v začetku meseca sporočil, da načrtuje popolno uničenje objekta z razstrelitvijo dostopnih predorov do prizorišča poskusov. Odločitev so objavili, potem ko je severnokorejski voditelj Kim sporočil, da je severnokorejski jedrski program dokončan, zaradi česar ne bodo več izvajali jedrskih in raketnih poskusov.

Severnokorejske oblasti so na dogodek povabile tudi 20 tujih novinarjev iz Južne Koreje, ZDA, Kitajske, Rusije in Velike Britanije.

Med njimi je bil novinar Sky News Tom Cheshire, ki je za medij danes poročal o "ogromni eksploziji", ki jo je zelo dobro občutil in je bila izjemno glasna. Tudi južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je ob sklicevanju na južnokorejske novinarje na prizorišču poročala, da je bilo čez dan slišati več eksplozij.

Najprej naj bi v jutranjih urah z eksplozivom uničili en podzemni predor. Nekaj ur pozneje naj bi bili nato v več eksplozijah uničeni še dva predora, vojašnica, opazovalni stolpi in druga poslopja na tleh.

Kasneje je tudi severnokorejski Inštitut za jedrsko orožje potrdil "popolno uničenje" poligona. Kot so navedli za državno tiskovno agencijo KCNA, je inštitut izvedel uničenje, "da bi zagotovil transparentnost in ustavitev jedrskih poskusov".

"Uničenje je bilo izvedeno tako, da so se prek eksplozije zasuli vsi predori prizorišča in so se zaprli vsi vhodi v predore, obenem pa so eksplodirala nekatera poslopja varnostnikov in opazovalne točke na prizorišču," so pojasnili v izjavi. Kot so dodali, v procesu uničenja niso zaznali uhajanja radioaktivnosti.

Strokovnjaki si sicer niso enotni, ali bo po uničenju poligon dejansko neuporaben. V preteklosti so namreč Severnokorejci uničene objekte hitro obnovili, ko so se odnosi z mednarodno skupnostjo zaostrili.

Severna Koreja je v Punggye-riju izvedla vseh šest jedrskih poskusov, zadnjega, ki je bil daleč najmočnejši, septembra lani. Po navedbah Pjongjanga je šlo za vodikovo bombo.