hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Se bosta Kim in Trump sestala Švedskem?

Deli na:
Se bosta Kim in Trump sestala Švedskem?

Foto: Reuters

Severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho je včeraj prispel na Švedsko, kjer se bo sestal s tamkajšnjo zunanjo ministrico Margot Wallström. Pogovori bi lahko služili kot priprava na srečanje med severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Švedska sicer zastopa ameriške interese v Severni Koreji.

Ri, ki je na stockholmsko letališče prispel ob 18.15 po srednjeevropskem času, bo s švedsko kolegico govoril o jedrskem razoroževanju Korejskega polotoka, morebitnem srečanju med Kimom in Trumpom ter usodi treh Američanov, pridržanih v Severni Koreji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ministra bosta razpravljala o varnostnih razmerah na Korejskem polotoku, ki je visoko na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov," so ob tem sporočili s švedskega zunanjega ministrstva. Švedska sicer trenutno zaseda mesto nestalne članice VS ZN.

Ta skandinavska država ima dolgoletne diplomatske odnose s Pjongjangom. Leta 1975 je kot prva zahodna država odprla veleposlaništvo v Severni Koreji. Med drugim tam zastopa interese ZDA, Kanade in Avstralije.


Svetovni mediji so Švedsko omenjali kot morebiten kraj srečanja med voditeljema ZDA in Severne Koreje, če bo do njega zares prišlo. Vendar pa tega na švedskem zunanjem ministrstvu niso želeli komentirati.

Švedski premier Stefan Löfven se je pretekli teden v Beli hiši sestal s Trumpom in mu povedal, da je Švedska pripravljena pomagati, če jo bodo za to prosili.

Rija spremlja namestnik generalnega direktorja za Severno Ameriko na severnokorejskem zunanjem ministrstvu Choe Kang-il. "Ne moremo izključiti možnosti, da bi med (Rijevim obiskom) prišlo do srečanja med Severno Korejo in ZDA," je za južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap povedal vir v Pekingu.

Ameriški predsednik je pretekli teden sprejel Kimovo vabilo na srečanje, do katerega naj bi prišlo do maja. Kraj in čas še nista določena. Če se bosta Trump in Kim dejansko srečala, bo to prvo srečanje ameriškega predsednika in voditelja izolirane komunistične države, ki bi lahko predstavljalo preboj v dolgoletnih prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku.