favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Stockholmu pripravili teren za srečanje Trumpa in Kim Jong-una?

Deli na:
V Stockholmu pripravili teren za srečanje Trumpa in Kim Jong-una?

Foto: KCNA

Severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho in švedska zunanja ministrica Margot Wallström sta včeraj končala tridnevne pogovore o varnostnih razmerah na Korejskem polotoku, ki bi lahko pomagali pri pripravi načrtovanega srečanja med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim vodjem Kim Jong-unom.

Po koncu pogovorov so s švedskega zunanjega ministrstva sporočili, da sta zunanja ministra govorila o priložnostih in izzivih nadaljnjih diplomatskih prizadevanj za mirno rešitev konflikta kot tudi dvostranskih odnosih, poroča agencija Reuters.

"Švedska je izpostavila potrebo, da Severna Koreja opusti svoj jedrski in raketni program v skladu z resolucijami VS ZN," so sporočili po pogovorih v Stockholmu, ki naj bi se končali v petek, a so jih podaljšali še za en dan.

Iz obveščenih virov se je izvedlo, da so bili pogovori konstruktivni in da je v podaljšanju pogovorov mogoče videti pozitiven znak.

Švedska ima dolgoletne diplomatske odnose s Pjongjangom. Leta 1975 je kot prva zahodna država odprla veleposlaništvo v Severni Koreji. Med drugim tam zastopa interese ZDA, Kanade in Avstralije.

Svetovni mediji so Švedsko omenjali kot morebiten kraj srečanja med voditeljema ZDA in Severne Koreje, če bo do njega zares prišlo. Vendar pa tega na švedskem zunanjem ministrstvu niso želeli komentirati.

Severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho se je v petek srečal tudi s švedskim premierjem Stefanom Löfvenom. Rija je na obisku spremljal namestnik generalnega direktorja za Severno Ameriko na severnokorejskem zunanjem ministrstvu Choe Kang-il.