favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Italiji se spominjajo žrtev covida-19

Deli na:
V Italiji se spominjajo žrtev covida-19

Županja Torina Chiara Appendino pred mestno palačo med minuto molka za žrtve bolezni covid-19. - Foto: Profimedia

V Italiji so se opoldne z minuto molka ter zastavami, spuščenimi na pol droga, spomnili žrtev koronavirusne bolezni 19. V Italiji je za covidom-19 po najnovejših podatkih umrlo 11.591 ljudi, se pa število na novo okuženih postopoma zmanjšuje.

Z dnevom žalovanja Italija obeležuje tragičen mesec, v katerem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaradi ene same katastrofe izgubila največ ljudi po drugi svetovni vojni. Zastave so na pol droga spustili po vsej državi, med drugim ob parlamentu, predsedniški palači ter ob vseh mestnih hišah, pobudi se je pridružilo tudi več luksuznih hotelov v Rimu.

Žrtev so se z minuto molka med drugim spomnili v italijanskem parlamentu.

Županja Rima Virginia Raggi je po minuti molka novi koronavirus označila za rano, ki boli vso državo. "Skupaj bomo izšli iz tega," je še poudarila na slovesnosti pred mestno hišo v Rimu. Dodala je, da je žrtev, da ljudje ostanejo doma, nujna za rešitev vseh. "To moramo storiti za vse, ki so izgubili življenje in vse, ki tvegajo svoje življenje, da delajo za vse nas - zdravnike, medicinske sestre, zaposlene v trgovinah," je poudarila.

Milanski župan Giuseppe Sala je spomnil tudi na zdravstvene delavce, ki so v boju proti pandemiji izgubili življenje. Med njimi je 66 zdravnikov. "Mislim, da bo april še en izredno težak mesec. Najti moramo energijo za nadaljevanje tega boja," je poudaril po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Tudi v Vatikanu so iz solidarnosti z Italijo danes izobesili zastave na pol droga.

Iz Italije, države z največ smrtnimi žrtvami na svetu zaradi covida-19, so sicer v ponedeljek poročali o prvih opogumljajočih znakih po skoraj treh tednih karantene prebivalcev. Zabeležili so najmanjši dnevni porast števila novih okužb z novim koronavirusom od 10. marca in rekordno število ozdravljenih. Skupno število okuženih - vključno s tistimi, ki so umrli in tistimi, ki so okrevali - je v ponedeljek po 40 dneh, odkar so v Italiji ugotovili prvi primer, preseglo 100.000 in se povzpelo na 101.739.

Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele sredi epidemije. Minister za zdravje Roberto Speranza je v ponedeljek zvečer sporočil, da bo karantena, ki so jo za vso državo uvedli 10. marca, trajala najmanj do 12. aprila.

Vlada naj bi o dolžini podaljšanja karantene in drugih ukrepov, ki se iztečejo v petek, odločila v prihodnjih dneh. Ukrepe lahko podaljšujejo do 31. julija, ko se iztečejo zdravstvene izredne razmere, vendar bodo lahko po tem datumu znova uvedli izredne razmere in podaljšali tudi potrebne ukrepe.