Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V New Yorku že četrti dan zapored manj kot sto smrtnih žrtev covida-19

Deli na:
V New Yorku že četrti dan zapored manj kot sto smrtnih žrtev covida-19

Za New York so to povsem prazne ulice. - Foto: Profimedia

Newyorški guverner Andrew Cuomo je včeraj sporočil, da je za covidom-19 v tej ameriški zvezni državi v sredo umrlo 74 ljudi. To je enako kot v torek in že četrti dan zapored pod 100. V ZDA se je medtem število okuženih s koronavirusom povzpelo čez 1,7 milijona, za koronavirusno boleznijo 19 pa je umrlo že več kot 101.000 ljudi.

V državi New York od desetih regij ostaja "zaprta" le regija mesta New York, kjer župan Bill de Blasio napoveduje začetek prve faze odpiranja v prvem ali drugem tednu junija. Točnega datuma ni navedel.

Nizka stopnja pozitivnih testov za koronavirus - šest odstotkov testiranih - govori v prid odpiranju, vendar pa je na intenzivni negi še vedno več kot 375 ljudi, kolikor si je mesto zastavilo za mejnik pred odpiranjem ekonomije. Trenutno je na intenzivni negi zaradi covida-19 v mestu 421 ljudi.

V državi z 20 milijoni prebivalcev so v bolnišnice sprejeli 163 bolnikov s covidom-19, v mestu z osmimi milijoni pa od tega 59. V državi je trenutno 366.733 okuženih, kar je 1768 več kot dan prej, mrtvih pa je 29.529. V mestu je okoli 200.000 okuženih in 16.400 mrtvih. Če upoštevamo še nepotrjene primere, je mrtvih še 5000 več.

Cuomo je včeraj podpisal izvršni ukaz, da lahko lastniki trgovin in drugih lokalov odslovijo stranke, ki ne nosijo mask. Pri tem sta mu pomagala igralca Rosie Perez in Chris Rock, oba iz Brooklyna.


Perezova je ljudi pozvala, naj nosijo maske, da zmanjšajo zaskrbljenost. Chris Rock pa je ugotovil, da je nošenje maske postalo izraz političnega prepričanja. Trumpovi republikanci mask ne nosijo, demokrati jih nosijo.

V mestu New York še naprej velja navodilo ljudem, naj ostanejo doma, gospodarstvo je zaradi visoke stopnje okužb in smrtnosti obstalo. Prihodki restavracij so v mestu v prvih štirih mesecih letošnjega leta padli za 90 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Mestni svet je vložil predlog zakona, ki bo restavracijam in drugim lokalom omogočil postavljanje miz in strežbo na pločnikih, po ulicah in v parkih ali trgih.

Župan De Blasio je zatrdil, da bo prva faza odpiranja mesta omogočila ponovno zaposlitev med 200.000 do 400.000 ljudi. Podjetja, ki bodo prehitevala in se odpirala brez dovoljenj pa bodo kaznovali s po 1000 dolarji na dan.

Šole se bodo odprle predvidoma šele 10. septembra, tako Cuomo kot De Blasio pa sta včeraj spet pozvala zvezni kongres in predsednika Trumpa, naj potrdi predlog zakona o pomoči zveznim državam in lokalnim skupnostim, sicer bodo nujna odpuščanja.

Mesto New York se sooča z izpadom devetih milijard dolarjev prihodka letos in v prihodnjem letu. Cuomo je dejal, da je iz zvezne blagajne doslej Aljaska dobila po tri milijona dolarjev na okuženega, New York pa 25.000 dolarjev.