Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški muslimani na shodu proti džihadistom in sovraštvu do islama

Deli na:
Nemški muslimani na shodu proti džihadistom in sovraštvu do islama

Foto: Reuters

Muslimani po vsej Nemčiji so se danes zbrali na molitvah in shodih, na katerih so obsodili islamski ekstremizem na eni strani ter na drugi strani vse bolj sovražen odnos do njihove vere. Kot so opozorili, o slednjem med drugim pričajo napadi in zažigi mošej, ki se v Nemčiji kar vrstijo.

V današnjih dogodkih, ki so potekali pod sloganom "Muslimani proti sovraštvu in nepravičnosti", je sodelovalo kakih 2000 mošej po vsej Nemčiji. Akcijo so organizirale štiri največje muslimanske skupine v državi, podprli pa so jo tudi številni vladni ministri, poslanci, voditelji nemških katolikov in judov ter župani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Samo v Berlinu se je zbralo na tisoče muslimanskih vernikov, ki so tokrat molili skupaj, na prostem v berlinskem okrožju Kreuzberg, kjer živi veliko arabskih in turških priseljencev. Molitvi so sledili govori, ki so bili namenjeni predvsem pozivom k strpnosti in obsodbam nasilnega džihadizma.

"Vidimo, kako ljudje v imenu Alaha izvajajo grozodejstva, mučijo druge, jih preganjajo z domov in jih pobijajo (...) Napadajo v imenu Preroka, a njihovi zločini kažejo, da niso razumeli niti ene besede tega, kar nam je razkril Alah," je v govoru, ki so ga prebrali v mošejah po vsej državi, zapisal Usklajevalni svet muslimanov v Nemčiji.

Obenem je opozoril na vse bolj odklonilen odnos do muslimanov in spomnil, da je bilo od leta 2012 v Nemčiji že več kot 80 incidentov, katerih tarča so bile muslimanske molilnice in mošeje. Kot je nadaljeval, "so zaskrbljeni in razburjeni, saj so kot muslimani vse bolj marginalizirani in jih sovražno obravnavajo".

Po navedbah nemških varnostnih služb se je džihadistom v Siriji in Iraku pridružilo že kakih 400 nemških državljanov, od tega se jih je 130 z bližnjevzhodnih bojišč že tudi vrnilo nazaj v domovino. Nemški državljani so sodelovali tudi v nasilju somalijske skrajne islamistične milice Šebab, ki je povezana z Al Kaido, piše AFP.

Današnja akcija sledi shodu proti antisemitizmu, ki je v Berlinu potekal minulo nedeljo in na katerem so judovski voditelji skupaj z nemškimi politiki - pridružila se jim je tudi kanclerka Angela Merkel - obsodili naraščanje sovražnega govora in fizičnih napadov na jude.