Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropska komisija razburila Berlin: Priseljenci so upravičeni do nemške socialne pomoči

Deli na:
Evropska komisija razburila Berlin: Priseljenci so upravičeni do nemške socialne pomoči

Foto: Reuters

V Nemčiji se že nekaj časa zaostruje razprava o nevarnosti izkoriščanja tamkajšnjega socialnega sistema s strani revnih vzhodnoevropskih priseljencev. Čustva pa je sedaj še dodatno razburkala odločitev Evropske komisije v prid neki 24-letni Romunki, ki so ji nemški organi zavrnili pravico do socialne pomoči in nadomestila za brezposelnost.

Kot je v petek prvi poročal nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung, je mlada Romunka skupaj s sinom v Nemčijo prišla leta 2010, in sicer v Leipzig, kjer je takrat že živela njena sestra. Po obstoječi zakonodaji bi jo lahko oblasti po treh mesecih, v katerih ni uspela najti zaposlitve, poslale nazaj v Romunijo, a tega niso storile.

Namesto tega so ji odobrile otroški dodatek za sina ter dodatek za matere samohranilke. Kasneje je Romunka zaprosila še za socialno pomoč iz t.i. sistema Hartz IV, ki pa je ni dobila, saj so do nje po obstoječih pravilih upravičeni le zaposleni ali vsaj iskalci zaposlitve, ona pa v Nemčiji nikoli sploh ni iskala dela.

Zato se je obrnila na sodišče, to se je, ker gre za tujko, obrnilo po pomoč na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, slednje pa je za mnenje poprosilo še Evropsko komisijo. In ta je v svojem mnenju, kot je poročal časnik, izrazila obžalovanje, ker so iz sistema pomoči Hartz IV v Nemčiji na splošno izključeni številni priseljenci iz drugih držav EU.

Bruselj je Nemčijo obenem pozval, naj o upravičenosti migrantov - tudi tistih, ki ne iščejo dela - do socialne pomoči odloča od primera do primera.



Čeprav so v Bruslju v petek hiteli pojasnjevati, da od Nemčije nikakor ne pričakujejo, da vsem brezposelnim priseljencem iz držav EU pavšalno podeljuje socialno pomoč, ter da od nje tudi ne pričakujejo nikakršnih sprememb obstoječe zakonodaje v korist priseljencem, je dogodek povzročil val ogorčenja v Berlinu.

Nemška vlada je nemudoma poudarila, da trdno vztraja pri stališču, da brezposelnim prišlekom v določenih primerih zavrne pravico do pomoči iz sistema Hartz IV ter da sprememb v tem sistemu ne načrtuje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Še bolj ostri so bili odzivi posameznih politikov, in to ne le iz vrst bavarskih krščanskih socialistov (CSU), ki že tako ali tako na ves glas svarijo pred nevarnostjo "socialnega turizma" in "migrantov revežev", ampak tudi iz vrst krščanskih demokratov CDU kanclerke Angele Merkel.

Vodja poslancev CDU v bundestagu Volker Kauder je stališče Evropske komisije zavrnil kot "povsem nesprejemljivo" in dodal, da ni bil nikoli namen svobode gibanja v EU ta, da bi v Nemčijo prihajali migranti zgolj z namenom iskanja socialne pomoči. Vodja CSU Horst Seehofer je medtem ocenil, da tovrstna mnenja komisije "škodijo podpori evropski ideji" in da v Bruslju očitno nimajo stika z realnim življenjem.