Revija Reporter
Slovenija

Pahor na obisku pri Gaucku in Merklovi

STA

8. feb. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik republike Borut Pahor začenja neformalni obisk v Nemčiji, kjer ga bo kot zadnjega tujega voditelja gostil odhajajoči nemški predsednik Joachim Gauck.

Sešel se bo tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. V ospredju pogovorov bodo aktualni izzivi v svetu, še posebej v EU, ter reševanje kriz v njeni soseščini.

Pahor je pred turnejo, v okviru katere bo v prihodnjih dneh obiskal še Rusijo in Ukrajino, dejal, da namerava med obiski poglobiti zaupanje, ocenil pa je tudi, da so se težave v EU in okolici tako zgostile, da jih moramo skušati reševati. Povedal je še, da si prizadeva, da bi rešili EU kot našo širšo domovino.

V Berlinu ga bo najprej sprejel nemški kolega Gauck, s katerim sta, kot je ocenil Pahor, odlično sodelovala in močno poglobila osebno in politično zaupanje med narodoma in državama. "Predsednik Gauck je velik prijatelj Slovenije in tega si obetam tudi od njegovega naslednika," je še dejal.

V nemški prestolnici ima Pahor na programu tudi pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kot je poudaril pred obiskom, v evropski politiki obstaja le še malokdo, ki bi s svojimi stališči in odločitvami tako pomembno krojil našo evropsko sedanjost in prihodnost kot Merklova. Med drugim naj bi se pogovarjala o razmerah v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu.

S Slovenci v Berlinu bo predsednik danes praznoval slovenski kulturni praznik, na vabilo predsednika Gaucka pa bo obisk v četrtek sklenil kot gost na odprtju Berlinala.

Iz Nemčije bo Pahor odpotoval v Rusijo, kjer bo v petek in soboto na uradnem obisku.