Revija Reporter
Svet

Sigmar Gabriel je novi zunanji minister Nemčije

STA

27. jan. 2017 12:08 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nemški predsednik Joachim Gauck je danes podkanclerja in dosedanjega ministra za gospodarstvo Sigmarja Gabriela imenoval za zunanjega ministra.

Na položaju bo Gabriel zamenjal socialdemokratskega kolega Franka-Walterja Steinmeierja, ki se kot kandidat koalicije podaja v boj za položaj predsednika Nemčije. Volili ga bodo 12. februarja.

Nova nemška gospodarska ministrica bo sedanja parlamentarna državna sekretarka Brigitte Zypries, prav tako članica socialdemokratov (SPD), ki v Berlinu vladajo skupaj s krščanskimi demokrati (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel. Zypriesovo, ki je bila med letoma 2002 in 2009 pravosodna ministrica, bo moral popoldne zapriseči še bundestag, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik socialdemokratov Gabriel se je pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami nedavno odrekel kandidaturi za kanclerja. Za kanclerskega kandidata SPD je predlagal nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza.

Za nemško revijo Stern je Gabriel pojasnil, da se je kanclerski kandidaturi odpovedal tako iz političnih kot družinskih razlogov. Tednik Spiegel pa je v sredo v spletni izdaji napovedal, da bi lahko menjava na čelu zunanjega ministrstva prinesla nove poudarke v nemški zunanji politiki.

Tednik je dodal, da Gabriel velja za socialdemokrata, ki robustno zastopa svoje stališče in se ne boji konfliktov, kar je lahko v politiki marsikdaj koristno. Na drugi strani so njegove odločitve, ki jih je sprejemal izključno sam in z njimi vedno znova presenečal svojo stranko, je še zapisal Spiegel.

Gabriel je bil rojen 12. septembra 1959 v nemškem mestu Goslar na Spodnjesaškem. V politiko in vrste SPD je vstopil leta 1977. Na čelu SPD je od 13. novembra 2009. Podpredsednik vlade in nemški gospodarski minister v tretji vladi Angele Merkel je bil od 17. decembra 2013. Med letoma 1999 in 2003 je bil ministrski predsednik deželne vlade Spodnje Saške, od leta 2005 pa je politik na zvezni ravni.