kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemške volitve: SPD veča prednost pred CDU/CSU

Deli na:
Nemške volitve: SPD veča prednost pred CDU/CSU

Volitve v Nemčiji - Foto: Reuters

V Nemčiji socialdemokrati (SPD) po posodobljenih vzporednih volitvah krepijo prednost pred konservativno unijo CDU/CSU. Med strankama sicer vzporedne volitve osrednjih televizij ZDF in ARD napovedujejo okoli odstotno točko razlike. Začasne uradne rezultate bodo predvidoma objavili po polnoči.

Glede na posodobljene vzporedne volitve so socialdemokrati osvojili od 25,7 do 26 odstotkov glasov, kar je okoli pet odstotnih točk kot leta 2017. S tem bi prvič po letu 2002 socialdemokrati lahko osvojili več parlamentarnih sedežev kot konservativna unija.

Tako ZDF kot ARD napovedujeta uniji CDU/CSU 24,5-odstotno podporo, s čimer bi konservativci dosegli najslabši rezultat od leta 1949. Na zadnjih volitvah leta 2017 so osvojili 32,9 odstotka glasov.

Na tretjem mestu sledijo Zeleni, ki naj bi osvojili od 13,9 do 14,3 odstotka glasov. Pomembnejšo vlogo v koalicijskih pogajanjih pa bodo verjetno igrali še liberalci FDP, ki naj bi jih podprlo od 11,5 do 11,7 odstotka volivcev.



Doslej največja opozicijska stranka, skrajna Alternativa za Nemčijo (AfD) naj bi osvojila 10,5 odstotka glasov. V parlament je verjetno uspelo priti še Levici, ki naj bi dobila pet odstotkov glasov, kar je tudi volilni prag.

Glede na prve izračune televizije ZDF so sedaj možne tri koalicije. Možen je obstanek velike koalicije CDU/CSU in SPD, kar obe stranki zavračata. Nemčija pa bi lahko imela tudi koalicijo treh strank, v kateri bi bili Zeleni in liberalci, ena možnost je pod vodstvom unije, druga pa pod vodstvom SPD.

Tako kanclerski kandidat SPD Olaf Scholz kot kanclerski kandidat unije Armin Laschet sta že izrazila prepričanje, da imata mandat za oblikovanje koalicije. Oba sta se danes tudi zavzela, da bi koalicijska pogajanja zaključili precej pred božičem. Zadnja koalicijska pogajanja pred štirimi leti so sicer trajala več mesecev.