premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška proizvodna podjetja želijo zmanjšati odvisnost od Kitajske

Deli na:
Nemška proizvodna podjetja želijo zmanjšati odvisnost od Kitajske

Nemška avtomobilska industrija, na katero so zelo navezani tudi slovenski dobavitelji, je zaradi pandemije in ukrepov, povezanih z njo, doživela hud padec. - Foto: Reuters

Skoraj pol nemških proizvodnih podjetij je trenutno odvisnih od kitajskih ključnih vhodnih surovin, vendar si številna podjetja želijo zmanjšati svojo odvisnost, je ugotovil münchenski inštitut za raziskave Ifo. Podjetja upajo, da bodo razvejala dobavne vire, zmanjšala stroške in tveganja v logistiki ter da se pripravila na politične negotovosti.

"V nemški proizvodnji 46 odstotkov vseh podjetij pravi, da znaten del njihovih surovin prihaja s Kitajske. Med temi podjetji jih skoraj pol načrtuje, da bo v prihodnosti zmanjšalo količino uvozov s Kitajske," je četrtkovo objavo komentirala direktorica Ifovega centra za mednarodno ekonomijo Lisandra Flach.

Želje nemških podjetij bi lahko prejele močno podporo tako v nemški kot evropski politiki, je dejala Flachova. "Zaželeno bi bilo, da bi nemška vlada na evropski ravni pritisnila za hitro ratifikacijo trgovinskega sporazuma z državami članicami Mercosurja, prav tako pa bi Nemčija morala posodobiti trgovinski sporazum z Mehiko," meni Flachova.

Dodala je, da bi se EU morala prioritetno posvetiti tudi sporazumoma z Avstralijo in Indijo. Evropska podjetja bi tako hitro dobila dostop do različnih trgov in s tem povečala število virov za zaloge, so zapisali pri Ifu.

Flachova je poudarila, da Kitajska igra pomembno, a ne vodilno vlogo dobavitelja in prodajnega trga za Nemčijo. "Vseeno pa je Nemčija od Kitajske odvisna pri številnih specifičnih industrijskih dobrinah in surovinah," je dodala.

Raziskovalec Andreas Baur, soavtor članka na to temo, je ob tem dejal, da če bi Nemčija na hitro prekinila trgovanje s Kitajsko, bi to vplivalo na določene ključne dobavne verige. Po njegovem mnenju je zato na evropski ravni treba več pozornosti posvetiti razpršitvi dobave ključnih dobrin in surovin.