pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška BND priznava napake v sodelovanju z NSA

Deli na:
Nemška BND priznava napake v sodelovanju z NSA

Foto: Reuters

Vodja nemške obveščevalne službe BND Gerhard Schindler je včeraj v zaslišanju pred preiskovalnim odborom bundestaga priznal napake v sodelovanju z ameriško Agencijo za nacionalno varnost (NSA). V splošnem pa je sodelovanje z NSA branil kot koristno in v luči afere, ki je izbruhnila, posvaril pred škodo za mednarodno sodelovanje obveščevalnih služb.

Kot je dejal Schindler, iskalnih kriterijev, ki jih je za prestrežene podatke posredovala NSA, niso zadostno preverili. "Preverjanje selektorjev je bilo od vsega začetka nepopolno," je dejal pred preiskovalnim parlamentarnim odborom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji že več kot leto dni poteka parlamentarna preiskava o očitkih, da so obveščevalci BND sodelovali z NSA in zanjo zbirali podatke, tudi s prisluškovanjem. Vohunska afera je zaostrila tudi razmere v vladni koaliciji.

BND iz Bad Aiblinga nadzoruje mednarodno satelitsko komunikacijo iz krznih regij, kot sta Afganistan in Somalija, in prestrežene podatke deli tudi z NSA. Ta poleg tega od leta 2005 posreduje tudi iskalne nize oziroma t. i. selektorje - številke mobilnih telefonov in naslove elektronske pošte -, po katerih nato išče v bazi podatkov BND. A ameriška NSA je vrsto let tovrstno sodelovanje izkoriščala tudi za to, da je prišla do podatkov o evropskih tarčah, od podjetij do politikov.

Kot je pojasnil Schindler, so v začetku le naključno preverjali posredovane selektorje Američanov; prvič so to začeli sistematično izvajati avgusta 2013. O tem pomanjkljivem nadzoru, kot pravi, dolgo ni bil obveščen.

Schindler je sicer v splošnem branil sodelovanje z NSA. "NSA je naš partner in ne nasprotnik," je zatrdil. Ameriška agencija ne ogroža varnosti Nemčije, temveč jo pomaga ščititi, je dejal in dodal, da jim je NSA v preteklih letih posredoval zelo pomembne informacije in opozorila pred terorističnimi grožnjami. "Mi smo odvisni od NSA in ne obratno," je zatrdil.

Potožil je, da bo BND čutila posledice objav v javnosti. Nekatere partnerske obveščevalne agencije so po njegovih besedah že začele preverjati sodelovanje z BND. "Brez mednarodnega sodelovanja svoje naloge ne moremo izpolnjevati," je dejal.