nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija naj bi zmanjšala sodelovanje z ameriškimi obveščevalci

Deli na:
Nemčija naj bi zmanjšala sodelovanje z ameriškimi obveščevalci

Foto: Reuters

Nemška obveščevalna služba BND je zmanjšala svoje sodelovanje z ameriško agencijo za nacionalno varnost (NSA), danes poročajo nemški mediji. Novica prihaja v času vse odmevnejšega škandala, ki so ga sprožili očitki, da je BND vohunila za evropskimi podjetji in politiki ter informacije predajala NSA.

Od začetka tedna postaja BND v bavarskem mestu Bad Aibling NSA ni poslala nobenih informacij o spletnih komunikacijah, pišejo nemški mediji.

Kanclerka Angela Merkel, katere urad nadzira BND, je pod vse večjim pritiskom zaradi škandala, ki je skrhal odnose v njeni koaliciji. Nedavno je zatrdila, da v zvezi s prisluškovalno afero potekajo pogovori med nemško vlado in ameriškimi oblastmi.

Po pisanju nemškega časnika Süddeutsche Zeitung in drugih medijev je BND po posvetovanjih z uradom kanclerke vztrajala, da mora vsaka zahteva NSA po nadzoru osebe ali institucije sedaj biti podkrepljena s točno določenim razlogom oz. utemeljitvijo.

A NSA naj bi v odziv na ta pogoj sporočila, da v tako kratkem času ne more predložiti teh utemeljitev. Posledično se je zato zmanjšal nadzor nad prometom in komunikacijami na spletu. To pomeni, da v Bad Aiblingu, kjer skupina 120 uslužbencev BND sodeluje z ekipo tehnikov NSA, večinoma sedaj nadzorujejo le telefonske klice in fakse.