palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška zasebna podjetja Američanom pomagajo vohuniti v Nemčiji

Deli na:
Ameriška zasebna podjetja Američanom pomagajo vohuniti v Nemčiji

Foto: Reuters

Francija je trditve direktorja ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) Keitha Alexandra, da so evropske obveščevalne službe zbirale podatke o telefonskih komunikacijah svojih državljanov in jih posredovale NSA, včeraj označila za "malo verjetne", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nemčija je medtem v Washington poslala svojo delegacijo.

Alexander je sicer v torek na zaslišanju v ameriškem kongresu dejal, da so poročanja evropskih medijev, da je NSA sama izvajala nadzor nad temi komunikacijami, "povsem napačna".

"Zanikanja direktorja NSA niso videti verjetna," pa je dejala tiskovna predstavnica francoske vlade Najat Vallaud-Belkacem. Obenem je spomnila na obljubo francoskega predsednika Francoisa Hollanda in nemške kanclerke Angele Merkel, ki naj bi jima NSA prav tako prisluškovala, da bodo dosegli dogovor z ZDA glede prihodnjega zbiranja obveščevalnih podatkov med zavezniki.

"Treba je razjasniti pretekle prakse in zagotoviti kar najboljše delovanje stvari v prihodnje (...) Ne smemo dovoliti, da pride do nezaupanja med partnerji," je še dodala Vallaud-Belkacemova.

Nemčija, ki so jo razkritja o vohunjenju NSA v zavezniških državah še posebej razburila, saj so Američani med drugim leta prisluškovali mobilnemu telefonu Merklove, je medtem na pogovore v Washington že poslala svojo delegacijo, poroča britanski BBC. Vodita jo svetovalec Merklove za zunanjo politiko Christoph Heusgen in koordinator za obveščevalne dejavnosti Günter Heiss.



Nemci naj bi se včeraj med drugim sestali s svetovalko predsednika ZDA Baracka Obame za nacionalno varnost Susan Rice, nacionalnim direktorjem za obveščevalne dejavnosti Jamesom Clapperjem in Liso Monaco, pomočnico Obame za domovinsko varnost in boj proti terorizmu, piše BBC. Do pogovorov prihaja v skladu z dogovorom med Merklovo in Obamo, ki sta se v telefonskem pogovoru minuli teden strinjala, da je treba okrepiti sodelovanje med državama na področju obveščevalnih dejavnosti.

Nemška revija Stern pa je včeraj poročala, da igrajo zasebna ameriška podjetja pomembno vlogo pri ameriškem vohunjenju v Nemčiji. Washingtonu naj bi pri zbiranju zaupnih informacij pomagalo vsaj 90 podjetij.

"Pomagajo koordinirati operacije agentov, analizirajo prestrežene komunikacije in vojake usposabljajo za vohunjenje," je zapisal Stern, ki se sklicuje na zaupne oglase za službo, javne profile zaposlenih v ameriških podjetjih ter na pogodbe med ameriškimi vladnimi agencijami in omenjenimi podjetji.

Kot še navaja nemška revija, naj bi bilo največje tovrstno podjetje Booz Allen Hamilton, kjer je bil nekoč zaposlen tudi ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je z razkritjem tajnih ameriških programov nadzora poskrbel za obsežno vohunsko afero.