nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dan po obletnici začetka krize Obama hvalil gospodarsko politiko svoje vlade

Deli na:
Dan po obletnici začetka krize Obama hvalil gospodarsko politiko svoje vlade

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je dan po peti obletnici stečaja banke Lehman Brothers in začetka velike gospodarske krize hvalil gospodarsko politiko svoje vlade in kritiziral republikance, ki grozijo z blokado dela vlade.

Politika Obamove administracije naj bi položila temelje za trdnejšo ekonomijo, vendar Obama priznava, da srednji razred tega še ne čuti v zadostni meri.

Obama je leta 2009 nadaljeval z izvajanjem programa za reševanje finančnih ustanov, ki ga je sprejela vlada republikanca Georgea Busha. Dodal je tudi zakon o stimulacijski porabi in zagotovil denar za rešitev avtomobilske industrije. Stopnja brezposelnosti se je z rekordnih 10,1 odstotka v letu 2009 sedaj spustila na 7,3 odstotka, vendar pa veliko ljudi dela za nižje plače, velik problem pa ostajajo dolgoročno brezposelni.

Kljub temu Obama meni, da so na pravi poti, ki pa ni zagotovljena. Ena od nevarnosti, ki po Obamovih besedah grozijo napredku, je republikansko izsiljevanje glede meje javnega dolga. Republikanci v predstavniškem domu namreč spet grozijo, da ne bodo dovolili povišanja zakonsko določene meje javnega dolga, če demokrati ne privolijo v odpravo Obamove zdravstvene reforme.

Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid je glede tega republikance že obtožil, da živijo na drugem planetu oziroma v svoji izkrivljeni realnosti ter zagotovil, da zdravstvena reforma ostaja. Republikanci so doslej uprizorili že več deset glasovanj za odpravo zdravstvene reforme, vendar imajo v senatu večino demokrati, ki to označujejo za politično nastopaštvo in o reformi nočejo niti razpravljati.