fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

Bangun Dobra karma

Si želite vrniti izgubljeno ljubezen?

denis-avdić-show, lea-sirk Svet24.si

VIDEO: Kako je Lea Sirk imitirala Denisa Avdića

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

merkur Dobra karma

Horoskop od 18. do 25. 11. 2019 : od Merkurja si ...

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

Svet

Nemčija v zadnjem četrtletju z 0,2-odstotnim padcem BDP

Deli na:
Nemčija v zadnjem četrtletju z 0,2-odstotnim padcem BDP

Foto: Reuters

 Nemčija je v zadnjem četrtletju lani v primerjavi s četrtletjem pred tem po preliminarnih sezonsko prilagojenih podatkih tamkajšnjega statističnega urada Destatis zabeležila 0,2-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP). Leto 2011 je sicer ta država sklenila s 3,1-odstotno gospodarsko rastjo, poročajo tuje tiskovne agencije.  

Četrtletno krčenje nemškega BDP je po navedbah statističnega urada posledica evropske dolžniške krize. Ta je namreč prizadela izvoz, ki je gonilna sila nemškega gospodarstva. "Zunanja trgovina je imela na nemško gospodarstvo konec leta 2011 negativen vpliv, zmanjšala pa se je tudi zasebna potrošnja," so v izjavi za javnost poudarili predstavniki Destatisa.

Kot so dodali, so pozitivna znamenja v zadnjem trimesečju minulega leta prišla le s področja naložb, pri čemer so prednjačile naložbe v gradbeništvu.

V letni primerjavi se je obseg nemškega BDP med oktobrom in decembrom povečal za dva odstotka, potem ko se je v četrtletju pred tem za 2,7 odstotka, podatke Destatisa povzemajo tuje tiskovne agencije.

Destatis je revidiral tudi podatke za lansko tretje četrtletje. Kot je objavil, je bila tedaj nemška gospodarska rast v četrtletni primerjavi 0,6- in ne 0,5-odstotna.

Leto 2011 je tako Nemčija sklenila s solidno 3,1-odstotno gospodarsko rastjo, potem ko je leto dni pred tem zabeležila 3,7-odstotno rast BDP.

Čeprav je največje evropsko gospodarstvo med oktobrom in decembrom na četrtletni ravni zabeležilo padec BDP, je rezultat boljši, kot so pričakovali analitiki. Ti so namreč napovedovali, da se bo obseg nemškega gospodarstva v obravnavanem obdobju skrčil za 0,3 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Padec BDP ni tako globok, kot je bilo pričakovano, kar potrjuje, da gre le za pavzo gospodarske rasti in da Nemčija ni na poti v novo recesijo," je dejal ekonomist ING Carsten Brzeski.

"Seveda hitro okrevanje ni nekaj avtomatičnega, velika uganka pa za nemško gospodarstvo ostaja evropska dolžniška kriza," je dodal. "Med razlogi, ki kažejo na vrnitev k rasti nemškega BDP, je analitik izpostavil nizko tveganje za kreditni krč. Pri tem je spomnil, da nemške banke v nasprotju z drugimi bankami v območju evra niso zaostrile pogojev za potrjevanje posojil.

Za zagotavljanje varnosti nemške industrije so po njegovih besedah pomembne tudi majhne zaloge in še vedno velik obseg naročil. Kot je dodal, je pomembno tudi, da so glavne nemške trgovinske partnerice države zunaj območja s skupno evropsko valuto.

V korist nemškemu gospodarstvu bo tudi zdrav nemški trg dela, ki bo zagotovil, da bo domače povpraševanje ostalo močno, je sklenil Brzeski.
 

loading...
Loading...