Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA v zadnjem lanskem četrtletju nepričakovano z upadom BDP

Deli na:
ZDA v zadnjem lanskem četrtletju nepričakovano z upadom BDP

Foto: Reuters

Ameriško gospodarstvo se je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni nepričakovano skrčilo za 0,1 odstotka, kažejo prve ocene ameriškega ministrstva za trgovino. Gre za prvo krčenje po drugem četrtletju 2009, podatek pa je negativno presenetil analitike, ki so v povprečju pričakovali 1,1-odstotno rast. V 2012 se je BDP okrepil za 2,2 odstotka.  

Gre tako za najslabši rezultat ameriškega gospodarstva v treh letih in pol, ko je bila gospodarsko najmočnejša svetovna država še v recesiji, poročajo tuje tiskovne agencije. V tretjem trimesečju je rast znašala še 3,1 odstotka.

Kot glavna razloga za nepričakovano slab rezultat je ministrstvo za trgovino navedlo občuten padec državne porabe, še posebej izdatkov za obrambo - obrambna industrija je namreč v ZDA pomembna gospodarska panoga - in pa počasnejša rast zalog ameriških podjetij.

Državna poraba se je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni skrčila za 6,6 odstotka, to pa je rasti BDP odneslo 1,3 odstotne točke. Samo obrambni izdatki so bili v medletni primerjavi nižji za 22,2 odstotka.

Zaloge ameriških podjetij pa so se na letni ravni povečale za 20 odstotkov, kar je dve tretjini manj kot v predhodnem trimesečju. Ta upočasnitev rasti je rasti BDP odnesla dodatne 1,3 odstotne točke.

Dodatni negativni učinek je predstavljal 5,7-odstotni upad izvoza, kar je bil največji upad na letni ravni po prvem trimesečju 2009. Slabši zunanjetrgovinski saldo je rasti BDP odškrknil še 0,25 odstotne točke.



Svetla točka ameriške ekonomije v zadnjem lanskem četrtletju je bila zasebna potrošnja, ki se je na letni ravni okrepila za 2,2 odstotka oziroma 0,6 odstotne točke več kot v predhodnih treh mesecih. Pozitivni učinek zasebne potrošnje na rast je bil 1,5 odstotne točke.

Še bolj se je na letni ravni povečala poraba podjetij za opremo. Na letni ravni je pridobila 12,4 odstotka in k rasti prispevala 0,86 odstotne točke.

V celotnem lanskem letu se je ameriško gospodarstvo okrepilo za 2,2 odstotne točke, potem ko je v 2011 beležilo 1,8-odstotno rast.

Analitiki sicer ocenjujejo, da je stanje ameriškega gospodarstva v novem letu boljše kot ga slikajo podatki iz konca 2012, zato naj bi se v teku leta rezultati izboljševali. Ob koncu leta naj bi tako rast spet dosegla nekje okoli dveh odstotkov.