pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija drsi v novo recesijo

Deli na:
Francija drsi v novo recesijo

Foto: Reuters

Francija je na poti v novo recesijo, drugo v dobrih treh letih, je danes opozorila francoska centralna banka. Ta v tretjem letošnjem četrtletju državi napoveduje 0,1-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), kar bi pomenilo drugo zaporedno četrtletje krčenja gospodarstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija se je iz zadnje recesije izvila spomladi leta 2009, njeno gospodarstvo pa od takrat še ni dobilo pravega zagona. Francoski BDP je v prvem letošnjem četrtletju stagniral, v drugem pa se je skrčil za 0,1 odstotka. Recesija tehnično gledano nastopi po dveh zaporednih četrtletjih zmanjšanja obsega BDP.

Socialistična vlada francoskega predsednika Francoisa Hollanda sicer za letošnje leto napoveduje 0,3-odstotno, za prihodnje leto pa 1,2-odstotno gospodarsko rast. Javnofinančni primanjkljaj želi zmanjšati z okoli 4,5 odstotka BDP v letošnjem letu pod tri odstotke BDP do konca leta 2013.

Na gibanje francoskega BDP močno vpliva evropska dolžniška kriza. Negotovost glede prihodnosti evra in s tem povezane težave so spodkopale zaupanje potrošnikov in podjetij, ki odlašajo z večjimi nakupnimi odločitvami.

To je še posebej močno prizadelo francoski gradbeni in avtomobilski sektor. V drugem letošnjem četrtletju je bilo v Franciji začetih 14 odstotkov manj novogradenj kot v enakem obdobju leta 2011. Julija se je prodaja avtomobila na letni ravni znižala za sedem odstotkov.

Zastoj v delovno intenzivnih sektorjih je navzgor potisnil brezposelnost. Ta je skoraj 10-odstotna, medtem ko nadaljnjih pet odstotkov ljudi dela krajši delovni čas, kot bi si želeli, še poroča AFP.