pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

GZS ostro o neodločnosti politike pri reformah

Deli na:
GZS ostro o neodločnosti politike pri reformah

Foto: Primož Lavre

Danes objavljeni podatki o 1,7-odstotnem padcu bruto domačega proizvoda (BDP) v drugem četrtletju na letni ravni so po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) pričakovani. Ob sedanjih in pričakovanih neodločnih ukrepih politike v GZS ocenjujejo, da je težko napovedati tehnični izhod iz recesije, zagotovo pa do njega še ne bo prišlo letos.

Danes objavljeni podatki državnega statističnega urada po mnenju GZS potrjujejo njihove ocene, da se bo bruto domači proizvod (BDP) letos skrčil za najmanj 2,6 odstotka. "Da bi do konca leta lahko računali na hitrejše oživljanje izvoza na naše tradicionalne trge, ni realno, računamo pa vseeno na to, da se izvoz ne bo obrnil v negativno smer," so zapisali.

Domače povpraševanje, investicije in trg gradbeništva k rasti v splošni negativni klimi in pomanjkanju financ po njihovem mnenju namreč ne morejo prispevati.

"Neodločno ukrepanje v smeri ključnih reform, vsak dan nova bremena, rastoče nezaupanje v državo, ki tudi izvoznikom draži finančne vire doma in v tujini in znižuje njihovo konkurenčnost, znižuje poslovni optimizem," so zapisali. Zato tudi ne vidijo osnove za to, da bi jih ugodnejša gospodarska gibanja od pričakovanih lahko pozitivno presenetila.

V Sloveniji se je BDP v drugem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 1,7 odstotka, potem ko je bil padec v prvem četrtletju 4,8-odstoten. V prvem polletju se je slovensko gospodarstvo na letni ravni skrčilo za 3,2 odstotka.