stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija kritizira Rusijo zaradi aretacij protestnikov

Deli na:
Nemčija kritizira Rusijo zaradi aretacij protestnikov

V protestih so pridržali več kot 1000 oseb. - Foto: Profimedia

Nemška vlada je včeraj obsodila aretacijo več sto ljudi na sobotnih protestih v Moskvi in pozvala Rusijo k njihovi izpustitvi. V Berlinu so tudi ocenili, da Moskva krši svoje mednarodne dolžnosti in postavlja vprašaj glede zagotavljanja svobodnih in poštenih volitev. Do ravnanja policije je kritična tudi Francija.

"Aretacije niso bile sorazmerne z mirno naravo protestov, ki so potekali proti izključitvi neodvisnih kandidatov na volitvah v mestu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Berlinu.

Do ravnanja policije je kritična tudi Francija. Tamkajšnje zunanje ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi za javnost obsodilo prekomerno uporabo sile. V Parizu ob tem poudarjajo, da je dovoljenja svoboda izražanja, vključno z mirnim protestiranjem ter udeležbo na neodvisnih in transparentnih volitvah.

Ruska policija je v soboto prijela najmanj 600 protestnikov oz. okoli 40 odstotkov vseh, ki so se udeležili političnega shoda opozicije v središču Moskve. Shod, ki je bil sicer uradno prepovedan, je bil že tretji v zadnjih tednih, odkar je bilo iz procesa volitev v moskovski mestni svet izključenih več opozicijskih kandidatov.

Podobno je bilo tudi prejšnjo soboto, ko je bila pridržana približno tretjina od okoli 3500 protestnikov. To je bila najbolj množična aretacija na katerem od zborovanj v Rusiji v zadnjem desetletju, navaja dpa.

"Ponavljajoča se posredovanja v pravico do mirnega zborovanja in svobodo izražanja predstavljajo kršitev mednarodnih dolžnosti in postavlja vprašaj glede zagotavljanja svobodnih in poštenih volitev," je še izjavila tiskovna predstavnica nemškega zunanjega ministrstva.