Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Evita Antončič Njena.si

Evita namesto materine poti izbrala kulinariko

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji papež Benedikt XVI. obtožen, da ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok

Deli na:
Nekdanji papež Benedikt XVI. obtožen, da ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok

Nekdanji papež Benedikt XVI - Foto: Arhiv

Nekdanji papež Benedikt XVI. v času, ko je bil münchensko-freisinški nadškof, ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok s strani duhovnikov, je pokazalo danes objavljeno poročilo. Vatikan se je že odzval in izrazil sram in obžalovanje zaradi spolnih zlorab otrok s strani katoliških duhovnikov. Šok in sram zaradi zlorab je izrazil tudi Benedikt.

Poročilo je pripravila odvetniška družba Westpfahl Spilker Wastl, ki je analizirala obravnavo primerov zlorabe otrok v nadškofiji München in Freising med letoma 1945 in 2019. Joseph Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., jo je vodil med letoma 1977 in 1982.

Družba, ki je poročilo pripravila na zahtevo nadškofije, je ugotovila, da je zlorabe v celotnem obdobju zagrešilo 173 duhovnikov in devet diakonov. V študiji je bilo naštetih vsaj 497 žrtev. Večinoma gre za otroke in mladostnike moškega spola. Kljub temu poudarjajo, da veliko število primerov ostaja neprijavljenih.

Ratzinger ni ukrepal za preprečitev zlorab s strani duhovnikov v štirih primerih, so na novinarski konferenci v Münchnu povedali avtorji poročila.

V poročilu so se osredotočili predvsem na primer duhovnika iz nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija, ki naj bi večkrat zlorabil dečke. Duhovnik je bil premeščen v Benediktovo rodno deželo Bavarsko, kjer je sicer bil obsojen zlorab otrok, a je kljub temu z zlorabami nadaljeval. Samo ta primer zavzema 370 strani poročila, ki je skupaj dolgo več kot 1700 strani.

Poročilo navaja, da se je 40 duhovnikov vrnilo v pastoralo kljub domnevam, da so storili ali dopuščali zlorabe otrok. Med obtoženimi sta tudi nekdanji nadškof v Münchnu in Freisingu Friedrich Wetter in sedanji kardinal Reinhard Marx.

Tajnik zaslužnega papeža Georg Gänswein je v odzivu sporočil, da Benedikt XVI. "do danes popoldne ni poznal vsebine poročila". V naslednjih dneh ga bo pozorno prebral. "Zaslužni papež, tako kot večkrat med svojim pontifikatom, izraža šok in sram zaradi zlorabe mladoletnih, ki so jih zagrešili kleriki," je Gänswein povedal za portal Vatican News.

Na poročilo so se odzvali tudi v Vatikanu. Njihov tiskovni predstavnik Matteo Bruni je poudaril, da morajo poročilo še preučiti, vendar je ponovil, da Vatikan čuti sram in obžalovanje zaradi zlorab mladoletnikov.