Revija Reporter
Svet

Vatikan od poljske Cerkve zahteva preiskavo nadškofa, ki naj bi ignoriral spolne zlorabe

STA

4. nov. 2020 15:05 Osveženo: 15:14 / 04. 11. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Reuters

Sveti sedež je nadškofa poljske prestolnice Varšava pooblastil za preiskavo obtožb na račun zaslužnega nadškofa Gdanska Slawoja Leszeka Glodza, da naj bi ignoriral domnevne spolne zlorabe duhovnikov v njegovi škofiji, je danes sporočil apostolski nuncij na Poljskem.

Glodzu verniki v nadškofiji Gdansk očitajo, da se je neprimerno odzval na obtožbe, da so nekateri duhovniki v njegovi škofiji zlorabljali otroke. Obtožujejo ga tudi nadlegovanja podrejenih duhovnikov. Novembra lani so pred sedežem nadškofije pripravili tudi protest, na katerem so zahtevali Glodzov odstop. Ta se je sicer avgusta letos upokojil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Apostolski nuncij na Poljskem je danes sporočil, da je preiskava teh obtožb na nižji škofijski ravni že končana. Zdaj pa je Sveti sedež za preiskavo obtožb glede Glodzove malomarnosti pooblastil še varšavskega nadškofa, je dodal nuncij.

Glodz je eden najvidnejših poljskih škofov. Med letoma 1991 in 2004 je služil kot škof, pristojen za vojsko. Nadškof Gdanska pa je bil od leta 2008 do avgusta letos, ko je dopolnil 75 let in se upokojil. Nosi naziv zaslužni nadškof.