Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

janez poklukar Necenzurirano

Razkrivamo največjo luknjo v sistemu PCT, zaradi ...

DSC03567 Njena.si

BAR: Po Janu prostovoljno domov še Lara

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Slovenija

Dovolj.je: Spolne zlorabe v slovenski Cerkvi, razkrite do sedaj, so le vrh ledene gore

Deli na:
Dovolj.je: Spolne zlorabe v slovenski Cerkvi, razkrite do sedaj, so le vrh ledene gore

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Zavodu za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je so se odzvali na odločitev glede odslovitve duhovnika iz kleriškega stanu zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe. Izrazili so podporo žrtvam in zapisali zahtevo po ustanovitvi neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab znotraj Cerkve v Sloveniji.

Iz Nadškofije Maribor so v četrtek sporočili, da je bila duhovniku Antonu Kmetu z izvensodno odločbo naložena kazen odslovitve iz kleriškega stanu. Ta je bila izrečena po zaključenem upravnem kazenskem postopku na cerkvenem sodišču, v katerem je bil spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe. Do zlorab naj bi prišlo, ko je bil Kmet še kaplan v Ljutomeru, med letoma 1998 in 2001. Odslovitev iz kleriškega stanu ali laizacija je najhujša cerkvena kazen, z njo pa duhovnik izgubi vse pravice in dolžnosti, ki jih ima kot duhovnik.

V skupnosti žrtev in njihovih podpornikov zavoda Dovolj.je so izrazili podporo in spoštovanje duhovnikovim žrtvam. "Prav tako izražamo spoštovanje tistim ustanovam osrednjega vodstva Katoliške cerkve, ki so prepoznale v zločinskem dejanju spolnih zlorab omenjenega nekdanjega duhovnika zadosten razlog za odslovitev iz poklica in življenja, ki zahtevata najvišjo stopnjo moralnosti," so zapisali v izjavi za javnost.Dodali so, da so spolne zlorabe, razkrite do sedaj, "le vrh ledene gore stranpoti v Katoliški cerkvi v Sloveniji" in naznanili "zaton tistih odgovornih oseb in struktur znotraj Cerkve v Sloveniji, ki so se zavezale Jezusu, a ravnajo v nasprotju z njegovim naukom, torej ne skrbijo za dostojanstvo človeka in ravnajo celo v nasprotju s temeljno zavezo skupnosti, ki je varovanje tega dostojanstva".

Zahtevajo tudi ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab znotraj Katoliške cerkve v Sloveniji "in posredovanje Svetega sedeža v naši krajevni Cerkvi".