požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dovolj.je: Spolne zlorabe v slovenski Cerkvi, razkrite do sedaj, so le vrh ledene gore

Deli na:
Dovolj.je: Spolne zlorabe v slovenski Cerkvi, razkrite do sedaj, so le vrh ledene gore

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Zavodu za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je so se odzvali na odločitev glede odslovitve duhovnika iz kleriškega stanu zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe. Izrazili so podporo žrtvam in zapisali zahtevo po ustanovitvi neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab znotraj Cerkve v Sloveniji.

Iz Nadškofije Maribor so v četrtek sporočili, da je bila duhovniku Antonu Kmetu z izvensodno odločbo naložena kazen odslovitve iz kleriškega stanu. Ta je bila izrečena po zaključenem upravnem kazenskem postopku na cerkvenem sodišču, v katerem je bil spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe. Do zlorab naj bi prišlo, ko je bil Kmet še kaplan v Ljutomeru, med letoma 1998 in 2001. Odslovitev iz kleriškega stanu ali laizacija je najhujša cerkvena kazen, z njo pa duhovnik izgubi vse pravice in dolžnosti, ki jih ima kot duhovnik.

V skupnosti žrtev in njihovih podpornikov zavoda Dovolj.je so izrazili podporo in spoštovanje duhovnikovim žrtvam. "Prav tako izražamo spoštovanje tistim ustanovam osrednjega vodstva Katoliške cerkve, ki so prepoznale v zločinskem dejanju spolnih zlorab omenjenega nekdanjega duhovnika zadosten razlog za odslovitev iz poklica in življenja, ki zahtevata najvišjo stopnjo moralnosti," so zapisali v izjavi za javnost.



Dodali so, da so spolne zlorabe, razkrite do sedaj, "le vrh ledene gore stranpoti v Katoliški cerkvi v Sloveniji" in naznanili "zaton tistih odgovornih oseb in struktur znotraj Cerkve v Sloveniji, ki so se zavezale Jezusu, a ravnajo v nasprotju z njegovim naukom, torej ne skrbijo za dostojanstvo človeka in ravnajo celo v nasprotju s temeljno zavezo skupnosti, ki je varovanje tega dostojanstva".

Zahtevajo tudi ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab znotraj Katoliške cerkve v Sloveniji "in posredovanje Svetega sedeža v naši krajevni Cerkvi".