ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji finančni minister naj bi bil izzivalec Merklove na volitvah

Deli na:
Nekdanji finančni minister naj bi bil izzivalec Merklove na volitvah

Foto: Reuters

Na parlamentranih volitvah v Nemčiji, ki bodo čez približno leto dni, bo opozicijske socialdemokrate vodil nekdanji finančni minister Peer Steinbrück, danes piše nemški časnik Bild. Steinbrück bo stranko poskušal popeljati do zmage nad krščanskimi demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel, ki jim ankete zaenkrat kažejo bolje kot socialdemokratom.

Po pisanju Bilda, ki navaja vire v stranki, bo vodja socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel Steinbrücka predlagal na izrednem zasedanju stranke v ponedeljek. 65-letni Steinbrück bo tako na mestu izzivalca kanclerke Merkel nasledil Franka-Walterja Steinmeierja, ki je leta 2009 neuspešno konkuriral Merklovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da krščanski demokrati kanclerke Merkel vodijo po priljubljenosti pred socialdemokrati, in Merklovi napovedujejo še tretji mandat na čelu vlade najmočnejšega evropskega gospodarstva.

Steinbrück je bil finančni minister v prvi vladi Merklove v letih od 2005 do 2009, ko je Nemčiji vladala velika koalicija med CDU in SPD.

Merklova se je sicer nedavno zavzela za nadaljnji obstoj sedanje koalicije med CDU in liberalci (FDP). Obenem pa ni povsem izključila tudi možnosti velike koalicije, čeprav je dejala, da vsekakor ne namerava delati na tem.