oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi vohunske afere v Nemčiji sedaj na udaru »hinavski« socialdemokrati

Deli na:
Zaradi vohunske afere v Nemčiji sedaj na udaru »hinavski« socialdemokrati

Foto: Reuters

Nemška vladajoča koalicija in stranka Levica se redko o čem strinjata, tokrat pa sta združili moči v kritiki na račun socialdemokratov (SPD) zaradi ravnanja njihovih politikov v zvezi z vohunsko afero. Pod plazom kritik sta se znašla tako vodja poslancev SPD Frank-Walter Steinmeier kot tudi kanclerski kandidat Peer Steinbrück.

Posebej ostre besede letijo na Steinmeierja, ki je po mnenju Levice in strank črno-rumene koalicije Angele Merkel najbolj odgovoren za sporno sodelovanje nemške obveščevalne službe BND z ameriško Agencijo za nacionalno varnost (NSA). Razlogi za to segajo nazaj v čas rdeče-zelene koalicije, ko je Steinmeier od leta 1999 do 2005 vodil urad kanclerja Gerharda Schröderja.

Kot je v sredo razkrila nemška vlada, je bil namreč aprila 2002 z ZDA sklenjen sporazum, ki vse do danes ostaja "podlaga za sodelovanje med BND in NSA v Bad Aiblingu". Sporazum naj bi sklenil prav Steinmeier.

Prvi mož koalicijskih liberalcev (FDP) Philipp Rösler je ob tem dodal, da se je SPD izkazala za neverodostojno. Generalni sekretar krščanskih demokratov (CDU) Hermann Gröhe pa je ravnanje SPD označil za "čisto hinavščino" in predvolilni manever.

Po mnenju vodje Levice Katje Kipping je Steinmeier "največji hinavec v celotni vohunski aferi". "Medtem ko Steinbrück dnevno izvaja predstave ogorčenja, korak za korakom prihaja na dan, da je rdeče-zelena koalicija odprla vsa vrata, skozi katera NSA in zasebni koncerni iz Nemčije sesajo zasebne podatke," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa menila Kippingova.


Steinmeier obtožbe na svoj račun medtem opravičuje s terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001. "Kar je bilo nujno za skupno delo z namenom razjasniti enega najbolj grozovitih zločinov, nima nič opraviti z dosledno in obsežno absorpcijo podatkov naših državljank in državljanov," je zatrdil.

Nemški časnik Spiegel je v soboto razkril, da je sodelovanje med BND in NSA tesnejše, kot so v Nemčiji sprva domnevali. Po informacijah tednika naj bi BND iz lastnega obveščevalnega sistema NSA posredovala velike količine metapodatkov.

Iz dokumentov, ki jih je razkril nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden, je razvidno, da naj bi NSA imela v vojašnici v Bad Aiblingu komunikacijsko centralo z neposredno povezavo do svoje podatkovne mreže v ZDA. V Bad Aiblingu pa je sedež BND.

Pri BND domnevajo, da se za oznakama Sigad US-987LA in -LB, ki sta omenjeni v dokumentih, ki jih je razkril Snowden, skrivata njihov sedež v mestu Bad Aibling na jugu države in obveščevalna centrala v Afganistanu. Preko teh centrov naj bi po Snowdenovih dokumentih NSA samo decembra lani zbrala okoli 500 milijonov metapodatkov.

"Pred posredovanjem metapodatkov, ki so povezani s tujino, gredo ti najprej skozi večstopenjski postopek, da se iz njih izločijo morebitni osebni podatki nemških državljanov," so glede tega zatrdili pri BND. Po trditvah BND naj NSA tudi ne bi sledila telekomunikacijskemu prometu znotraj države in tudi ni indicev, da zbira osebne podatke nemških državljanov.