Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izzivalec Merklove Steinbrück pokazal sredinec kritikom

Deli na:
Izzivalec Merklove Steinbrück pokazal sredinec kritikom

Foto: Reuters

Kanclerski kandidat nemških socialdemokratov (SPD) Peer Steinbrück je le dober teden pred volitvami v Nemčiji potegnil tvegano potezo. Na naslovnici aktualnega tednika Südeutsche Zeitung Magazine se namreč nahaja njegov portret - z iztegnjenim sredincem. Steinbrück računa na humor Nemcev, doslej pa je večinoma prejel kritike.

Steinbrückov črno-beli portret je zagotovo zbudil pozornost. Nastal je sicer v okviru posebne serije intervjujev, v kateri ugledne osebe in politiki na vprašanja ne smejo odgovoriti z besedami, pač pa zgolj z gestami.

In kaj je kanclerskega kandidata spodbudilo k tako - po mnenju številnih - vulgarni gesti? Pri reviji so ga povprašali o nekaterih neprijetnih vzdevkih, ki mu jih nadevajo v javnosti, med njimi na primer Problematični Peer in Peerlusconi.

Steinbrück sam je že v četrtek, ko je razburjenje izbruhnilo, pojasnjeval, da gre za posebno obliko intervjuja. "Človek odgovore zaigra. In upam, da ima država tudi humor, kako grimase in kretnje prav razumeti glede na specifično vprašanje," je poudaril.

Tudi včeraj se je, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, Steinbrück branil, da ne gre za nekaj, iz česar bi morali delati škandal. Analitiki ob tem izpostavljajo, da nemške kanclerke Angele Merkel zagotovo ne bi videli na podobni sliki. Vprašanje je le, komu gre to na roko.

"To mu seveda škodi. To ni kanclerski format, posneti takšne fotografije," meni politični svetovalec Michael Spreng. Politolog Oskar Niedermayer pa opozarja, da je bilo morda vse skupaj mišljeno ironično, a bi kanclerski kandidat vendarle moral vedeti, kako bodo to proti njemu uporabili politični nasprotniki.



Steinbrück je sicer zadevo poskusil obrniti tako, da bi znova izpostavil slabosti Merklove, ki po njegovem mnenju namesto ukrepanja zgolj čaka. "Ko ona dvigne prst, tega ne stori zato, da bi nakazala smer, pač pa da izmeri, kam piha veter," je dejal. Merklova mu ni ostala dolžna: "Ne ravnam tako, da najprej delujem in potem razmišljam," mu je sporočila.

Tudi sicer je največ kritik na račun Steinbrücka pričakovano prišlo s strani Krščansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel. "Nekdo, ki se malo pred volitvami predstavlja tako, ne želi postati kancler," je menil poslanec CDU Wolfgang Bosbach. Po mnenju drugega poslanca CDU Steffena Kampeterja pa je Steinbrück "zabaven tip", a ima njegova osebnost tudi temno stran. "Kancler se znajde v ekstremnih situacijah, a se mora vsako sekundo zavedati, da predstavlja Nemčijo," poudarja.

Prvi mož socialnih demokratov (SPD) Sigmar Gabriel je sicer kanclerskemu kandidatu svoje stranke pohitel v bran. Na spletnem družbenem omrežju Twitter je sledilce spomnil, da je Steinbrück "uporabil ironični foto intervju za ironični prikaz čustev". Predsednik Levice Bernd Riexinger pa je fotografijo označil za "uradni konec kanclerske kandidature Peera Steinbrücka".

Zadeva pa precej zabava uporabnike spletnih družbenih omrežij. Tako je na primer že odprt Twitter račun "Peerov prst", tudi sicer je Twitter poln komentarjev na to temo, še poroča dpa.

Steinbrück po rezultatih javnomnenjskih anket močno zaostaja za Merklovo.