Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji ameriški obrambni minister Gates v novi knjigi napada Busha, Obamo, Bidena

Deli na:
Nekdanji ameriški obrambni minister Gates v novi knjigi napada Busha, Obamo, Bidena

Foto: Reuters

Washington je ponovno razburila knjiga spominov enega od visokih uradnikov administracije in tokrat je to knjiga nekdanjega obrambnega ministra Roberta Gatesa z naslovom Dolžnost: Spomini ministra med vojno. Gates je najbolj ostro nabodel podpredsednika ZDA Josepha Bidna, ki ga je zaradi tega branila celo Bela hiša.

Gatesova knjiga na 600 straneh bo izšla prihodnji teden, odlomke pa je med drugimi objavil časopis New York Times. Nekdanji obrambni minister v administraciji republikanca Georgea Busha in demokrata Baracka Obame je Bidna označil za osebno zelo poštenega človeka, vendar pa je bil na napačni strani skoraj vseh velikih političnih odločitev v zadnjih 40 letih. Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost ZDA Caitlin Hayden je nemudoma sporočila, da se Obama ne strinja z Gatesovo oceno.

"Biden je eden vodilnih državnikov svojega časa in je z vodstvom na Balkanu ter prizadevanju za končanje vojne v Iraku pomagal pri napredovanju ameriškega vodstva v svetu in predsednik se vsak dan zanaša na njegove dobre nasvete." Bela hiša je nato omogočila fotografom, da so posneli Obamo in Bidna skupaj kot dodaten izraz podpore.


Gates, ki je leta 2006 zamenjal na položaju Donalda Rumsfelda, je v knjigi kritičen tudi do Busheve administracije, ki ni znala izkoristiti uvodnih uspehov v Afganistanu in Iraku. Obamo, ki ga je obdržal v svojem prvem mandatu, hvali in kritizira. Ukaz za napad na posestvo Osame bin Ladna v Pakistanu je označil za eno najbolj pogumnih odločitev, kar jih je kdajkoli videl v Beli hiši. Po drugi strani pa ga je Obama razočaral z odnosom do Afganistana in Iraka.

Na sestanku marca leta 2011 je Gates dobil vtis, da Obama ne zaupa vojaškemu poveljniku na terenu, da ne prenese predsednika Afganistana Hamida Karzaja, da ne verjame lastni strategiji in ne jemlje vojne kot svoje, ampak ga le zanima, kako čim prej oditi od tam. Obamo in nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton kritizira, da sta bila leta 2007 kot predsedniška kandidata proti povečanju števila ameriških vojakov v Iraku iz političnih razlogov. To naj bi mu odkrito priznala, kar ga je močno razočaralo.

Gates se v knjigi tudi pritožuje nad Obamovo Belo hišo nasploh glede sprejemanja vojnih odločitev. Meni, da je to prevečkrat potekalo brez prisotnosti Pentagona. Privošči si tudi kongresnike in pravi, da je večkrat razmišljal o odstopu zaradi njihovega odnosa. "Zasebno so razumni, ampak ko se prižge luč na kamerah med javnimi zaslišanji, ima nanje to enak učinek kot polna luna na volkodlake," piše Gates.