sanja ajanović hovnik Svet24.si

Janša prvi potegnil potezo glede ministrice ...

dorothy-hoffner-med-skokom-s-padalom Svet24.si

Foto: Pri 104 letih skočila s padalom

Danijel Bešič Loredan Necenzurirano

Kako so pod Bešičem Loredanom delili koncesije ...

mojca megusar tw Reporter.si

Vse pod kontrolo: kako je Janševa osebna tajnica ...

kek Ekipa24.si

Pred Slovenijo tekma leta, Kek pa razkril svoj ...

Nika Zorjan, Veseljak 1 Njena.si

Kako se je Nika Zorjan počutila, ko pol leta ni ...

doncic Ekipa24.si

"Dajte mi denar!" Dončić s to mojstrovino ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato na pošilja okrepitve na Kosovo: 41 vojakov ranjenih v spopadih s Srbi

Deli na:
Nato na pošilja okrepitve na Kosovo: 41 vojakov ranjenih v spopadih s Srbi

Pripadniki Kforja na Kosovu so postali tarča besnih Srbov. - Foto: Profimedia

Zveza Nato je danes napovedala, da bo na Kosovo poslala dodatne sile, potem ko je bilo v ponedeljkovih spopadih med srbskimi protestniki in pripadniki Natove misije Kfor ranjenih 41 pripadnikov misije. Ob tem so pri zvezi vse strani, vpletene v nemire na severu Kosova, pozvali h koncu nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Napotitev dodatnih Natovih sil na Kosovo je premišljen ukrep, s katerim želimo zagotoviti, da ima Kfor zmogljivosti, ki jih potrebuje za vzdrževanje varnosti v skladu z našim mandatom Varnostnega sveta ZN," je sporočil admiral Stuart B. Munsch, poveljnik poveljstva zavezniških združenih sil v Neaplju, in pohvalil pripadnike Kforja, ki so po njegovi oceni v nemirih posredovali "hitro, zadržano in strokovno".

"Nasilje se mora končati, vse strani pa morajo prenehati z dejanji, ki spodkopavajo mir v vseh skupnostih na Kosovu," je pozval admiral. Zveza Nato je na Zahodni Balkan že poslala operativne rezervne sile, ki bodo pripravljene na premik v sedmih dneh.

Po besedah B. Munscha je bilo "dodatnemu večnacionalnemu bataljonu rezervnih sil odrejeno, da se njegov status pripravljenosti za razporeditev zmanjša s 14 na sedem dni, da bo po potrebi lahko okrepil sile Kfor", navaja AFP.



Ponedeljkovi spopadi na severu Kosova so izbruhnili, potem ko se je več sto Srbov zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov teh občin, etničnih Albancev. V spopadih je bilo ranjenih 41 pripadnikov misije Kfor in 53 Srbov.

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti albanskih novoizvoljenih županov v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Trenutno je na severu Kosova mirno. V omenjenih občinah ostaja povečana prisotnost kosovske policije in pripadnikov Kforja. Srbi so sicer tudi za danes napovedali proteste, na katerih ponovno pozivajo k umiku novoizvoljenih županov.