favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato na pošilja okrepitve na Kosovo: 41 vojakov ranjenih v spopadih s Srbi

Deli na:
Nato na pošilja okrepitve na Kosovo: 41 vojakov ranjenih v spopadih s Srbi

Pripadniki Kforja na Kosovu so postali tarča besnih Srbov. - Foto: Profimedia

Zveza Nato je danes napovedala, da bo na Kosovo poslala dodatne sile, potem ko je bilo v ponedeljkovih spopadih med srbskimi protestniki in pripadniki Natove misije Kfor ranjenih 41 pripadnikov misije. Ob tem so pri zvezi vse strani, vpletene v nemire na severu Kosova, pozvali h koncu nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Napotitev dodatnih Natovih sil na Kosovo je premišljen ukrep, s katerim želimo zagotoviti, da ima Kfor zmogljivosti, ki jih potrebuje za vzdrževanje varnosti v skladu z našim mandatom Varnostnega sveta ZN," je sporočil admiral Stuart B. Munsch, poveljnik poveljstva zavezniških združenih sil v Neaplju, in pohvalil pripadnike Kforja, ki so po njegovi oceni v nemirih posredovali "hitro, zadržano in strokovno".

"Nasilje se mora končati, vse strani pa morajo prenehati z dejanji, ki spodkopavajo mir v vseh skupnostih na Kosovu," je pozval admiral. Zveza Nato je na Zahodni Balkan že poslala operativne rezervne sile, ki bodo pripravljene na premik v sedmih dneh.

Po besedah B. Munscha je bilo "dodatnemu večnacionalnemu bataljonu rezervnih sil odrejeno, da se njegov status pripravljenosti za razporeditev zmanjša s 14 na sedem dni, da bo po potrebi lahko okrepil sile Kfor", navaja AFP.



Ponedeljkovi spopadi na severu Kosova so izbruhnili, potem ko se je več sto Srbov zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov teh občin, etničnih Albancev. V spopadih je bilo ranjenih 41 pripadnikov misije Kfor in 53 Srbov.

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti albanskih novoizvoljenih županov v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Trenutno je na severu Kosova mirno. V omenjenih občinah ostaja povečana prisotnost kosovske policije in pripadnikov Kforja. Srbi so sicer tudi za danes napovedali proteste, na katerih ponovno pozivajo k umiku novoizvoljenih županov.