Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija vztraja, da bo na Kosovo poslala svojo vojsko

Deli na:
Srbija vztraja, da bo na Kosovo poslala svojo vojsko

Postajajo trgovinske vojne nekaj vsakdanjega? - Foto: Profimedia

Srbska vlada je v četrtek v skladu z napovedmi odločila, da kljub nasprotovanju ZDA na misijo zveze Nato na Kosovu (Kfor) naslovi zahtevo, naj ji v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999 omogoči napotitev do tisoč pripadnikov njene vojske in policije na Kosovo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je ob tem za srbsko javno radiotelevizijo RTS zvečer povedal srbski predsednik Aleksandar Vučić, bodo zahtevo najprej poslali v elektronski obliki. Obenem je priznal, da po njegovem ni možnosti, da bi Kfor na zahtevo pristal, a kljub temu ocenil, da bi bilo dobro, če bi jo, saj bi to prispevalo k miru na severu Kosova. Dodal je še, da je vlada odločitev sprejela soglasno.

Ponovil je še, da Srbi na Kosovu zahtevajo izpustitev tistih, ki so bili protipravno pridržani. Njihova druga zahteva pa je, da posebne enote kosovske policije ne prihajajo na sever Kosova brez privolitve štirih županov večinsko srbskih občin na severu Kosova in Kforja.

Zahteva Beograda prihaja v luči okrepljenih napetosti na severu Kosova, kjer lokalni Srbi že skoraj teden dni blokirajo ceste. ZDA so v zadnjih dneh Beogradu dale jasno vedeti, da nasprotujejo "militarizaciji" problema, saj da je ta političen in terja politično rešitev.

Da bi Kfor sprejel zahtevo Srbije, je sicer dejansko bolj ali manj izključeno. Načeloma bi resda lahko pristal na prihod srbskih varnostnih sil, a le za določene aktivnosti, kot je varovanje verskih objektov ali skupen nadzor meje.