Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato iz Iraka umika del svojih enot

Deli na:
Nato iz Iraka umika del svojih enot

Ameriški vojaki ostajajo v Iraku. - Foto: Profimedia

Zveza Nato bo iz Iraka začasno umaknila del svojih enot, nekaj pa jih bo prerazporedila po državi, je danes za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil vir pri zavezništvu. V Iraku je v okviru Nata trenutno nameščenih okoli 500 vojakov.

Po ameriški likvidaciji vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija postajajo razmere negotove tudi za Nato. Del enot, ki pod vodstvom Nata usposabljajo tamkajšnje varnostne sile, bodo premestili. Umik Natovih vojakov že poteka, tako so med drugim v Kuvajt že prepeljali hrvaški kontingent, je pred tem poročal tudi nemški tednik Der Spiegel.

"Varnost naših ljudi je za nas prioriteta," je dejal predstavnik Nata. Zato so se odločili za začasno premestitev dela enot na različne kraje v in zunaj Iraka. Točnih podrobnosti iz varnostnih razlogov ni navedel, je pa zagotovil, da bo Nato ohranil svojo prisotnost v državi.

Zavezništvo je že konec preteklega tedna začasno ukinilo usposabljanje iraških varnostnih sil.

Med drugim je pred tem Nemčija napovedala umik dela svojih enot, ki v tej državi delujejo v okviru koalicije držav proti skrajni skupini Islamska država.

Odločitev Nata o delnem umiku je kljub temu po oceni nemškega tednika presenetljiva. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je namreč le nekaj ur pred tem v telefonskem pogovoru z iraškim premierjem Adelom Abdelom Mahdijem zagotovil pomen misije in mu obljubil, da bodo kar se da hitro obnovili urjenje.

Natova misija v Iraku se je začela oktobra 2018. V državi je nameščenih okoli 500 vojakov iz držav članic in partnerskih držav.