Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Namesto v živo Merklova Hrvate ob vstopu v EU pozdravlja le po videu

Deli na:
Namesto v živo Merklova Hrvate ob vstopu v EU pozdravlja le po videu

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v video prispevku, ki so ga objavili na spletni strani njenega kabineta, izrekla Hrvaški dobrodošlico v Evropski uniji. Hkrati je poudarila, da Zagreb čaka še veliko dela. "Posebej na področju pravne varnosti in boja proti korupciji je treba narediti še veliko dodatnih korakov," je dejala.

"Evropska unija bo imela zdaj 28 članic in veselimo se nove članice," je povedala kanclerka in čestitala Hrvaški, da ji je to uspelo.

"Seveda pa se politično delo z dnevom vstopa ne konča," je poudarila. Hrvaška mora po njenih besedah sprejeti nadaljnje gospodarske reforme in reforme trga dela. "A to ne velja le za novo članico Hrvaško, to velja za vse nas," je dodala.

Spomnila je, da je Hrvaška druga država iz nekdanje Jugoslavije, ki se pridružuje uniji. "To je dokaz, da držimo besedo. Kajti dejali smo, da imajo vse države Zahodnega Balkana perspektivo v EU. Hrvaška tudi kaže, da je ta pot dolga," je povedala.

Merklova se nedeljske proslave vstopa Hrvaške v EU v Zagrebu ne bo udeležila. Kot je pojasnila v četrtek ob robu vrha EU v Bruslju, je razlog za neudeležbo natrpan urnik.

Hrvaški mediji so pred tem kot razlog nepričakovane odpovedi udeležbe nemške kanclerke na proslavi navajali zaplete s hrvaško izročitvijo nekdanjega pripadnika jugoslovanske obveščevalne službe Udbe Josipa Perkovića Nemčiji.