GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Boter razpadle koalicije Türk mora prevzeti odgovornost za nastalo škodo

Deli na:
Janša: Boter razpadle koalicije Türk mora prevzeti odgovornost za nastalo škodo

Foto: Arhiv Reporterja

Predsednik SDS Janez Janša je v današnjem pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da ne vidi nobene možnosti za oblikovanje velike koalicije. Po Janševih besedah je eden od razlogov za to tudi, da vladajoča SD po predčasnih volitvah ne bo več velika stranka. Kot edino "produktivno rešitev" za Slovenijo pa Janša vidi oblikovanje pomladne koalicije.

Po Janševih besedah do predčasnih volitev ni prišlo zgolj zato, ker je razpadla vlada, ampak tudi zato, ker so vrhovi tranzicijske levice ocenili, da jim volitve še v tem letu prinašajo manj slab rezultat, kot pa če bi bile volitve šele čez eno leto, ko bodo ljudje veliko bolj neposredno občutili krizo.

Nastop novih gibanj pred volitvami po Janševih besedah v slovenski politični prostor zaenkrat ne prinaša nobene alternative. Glede ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa je Janša dejal, da bo ta tako ali drugače vstopil v volilno tekmo. Janša si želi, da bi Janković "direktno" vstopil v tekmo in končno preveril svojo priljubljenost med volivci.
 
Glede sojenja v zadevi Patria je Janša dejal, da "spremljamo sago, ki je popolnoma absurdna". Po Janševih besedah se je sam znašel v tej zgodbi "kot politični dodatek z jasnim namenom diskreditacije". Janša je prepričan, da bo zadeva Patria vplivala na volitve, saj se bo zagotovo znašla v volilnih programih "tistih, ki nimajo drugega programa".
 
O zapuščini vlade Boruta Pahorja po Janševih besedah največ pove rekordno nizka podpora, ki jo je ta vlada uživala v javnosti pred razpisom predčasnih volitev. Janša je dejal, da Pahorjeva vlada prihodnjim generacijam zapušča predvsem velike dolgove: "Slovenija je po treh letih Pahorjevega vladanja zadolžena še enkrat bolj kot leta 2008".
 
Po Janševih besedah je prav nerazumno zadolževanje Pahorjeve vlade razlog, da gre Slovenija v smeri grškega scenarija, "in to najhitreje od vseh držav v Evropi, ki imajo težave". Kot je dejal Janša, je bila stopnja zadolževanja v Sloveniji v zadnjih treh letih celo večja kot v Grčiji.
 
Janša se je dotaknil tudi vloge predsednika republike Danila Türka v povezi s predčasnimi volitvami. Po Janševih besedah je Türk boter razpadle koalicije in bi zato moral prevzeti odgovornost za veliko škodo, ki jo je ta koalicija v času svojega vladanja prizadejala Sloveniji.
 
Glede interventnega zakona je Janša dejal, da s sprejetjem zakona nima smisla hiteti, če ni prej dosežen dogovor s sindikati. Po Janševih besedah ta problem, "glede na to, kako se ga je vlada lotila, ne bo rešen do predčasnih volitev". Janša ob tem kot prednostni nalogi prihodnje vlade navaja varčevanje in ustvarjanje nove vrednosti.
 
Janša je dejal, da gospodarska rast in nova delovna mesta ne bosta zgolj gospodarski, ampak tudi socialni cilj prihodnje vlade. Za hitrejše okrevanje slovenskih podjetij pa je po Janševih besedah treba predvsem zagotoviti podporo finančnega sektorja in odpraviti plačilno nedisciplino.