atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Velika Britanija mora ostati v EU

Deli na:
Obama: Velika Britanija mora ostati v EU

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je po včerajšnjih pogovorih z britanskim premierom Davidom Cameronom v Beli hiši dejal, da bi morala Velika Britanija najprej skušati "popraviti" odnose z Evropsko unijo, preden bi jih prekinila. Odločitev je na Britancih, a je članstvo Velike Britanije v EU izraz njenega globalnega vpliva, je dodal.

V delu Cameronove konservativne stranke podpirajo odhod države iz EU in sklic referenduma o tej temi do konca leta 2017. Cameron se medtem zavzema za spremembo pogojev članstva v EU še pred referendumom.

Podporo temu, da Velika Britanija ostane v EU, je včeraj izrazil tudi Obama. Kot je spomnil po pogovorih v Beli hiši, imajo ZDA z Veliko Britanijo posebne odnose, njena aktivna vloga v svetu pa je pomembna tako za interese obeh držav kot tudi sveta.

"Menim, da je sodelovanje Velike Britanije v EU izraz njenega vpliva in vloge v svetu kot tudi zelo pomembnega gospodarskega partnerstva," je dejal Obama. Dodal je, da mora London sam sprejeti odločitev, da pa podpira Cameronova prizadevanja za reformo EU pred morebitno prekinitvijo vezi z unijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.



Cameron je medtem napovedal, da bi ZDA in EU pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu lahko zagnale do zasedanja skupine G8, ki bo 17. in 18. junija na Irskem. Obe strani morata izkoristiti priložnost, da bosta zagotovili vzdržno gospodarsko okrevanje, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Ob tem je izpostavil pomen tega, da morajo biti na pogajanjih odprti za razpravo o vseh vprašanjih. Obe strani sta namreč že omenili področja, ki naj ne bi bila del pogajanj - na evropski strani tako npr. zaščita evropske kulture, na ameriški pa genetsko modificiranih živil.

Čezatlantski partnerici, ki sta že zdaj najpomembnejši trgovinski partnerici na svetu, skupaj predstavljata približno polovico svetovnega BDP in tretjino svetovnih trgovinskih tokov. Sporazum, ki so ga napovedali februarja, bi prispeval h gospodarski rasti in rasti zaposlovanju na obeh straneh.

Obama in Cameron sta govorila tudi o Siriji. Zagotovila sta, da bodo nadaljevali z diplomatskimi prizadevanji za končanje državljanske vojne v Siriji in da so glede tega našli skupno stališče z Rusijo. Vztrajala pa sta pri nuji odstopa predsednika Bašarja al Asada. Pozdravila sta še pripravljenost Rusije na sodelovanje v mirovni konferenci za Sirijo, ob tem pa opozorila, da ni lahkih rešitev za konflikt.